Kompresní ponožky mohou pomoci také s chrápáním

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Nošení kompresních ponožek nejen pomáhá proti křečovým žilám a městnání tekutin v dolních končetinách. Vědci z Toronta zjistili, že jejich nošení může také ulevit při chrápání. Mnozí chrápající totiž trpí městnáním tekutiny v oblasti krku, což způsobuje blokaci dýchacích cest.

Kompresní ponožky mohou pomoci také s chrápáním

Podle teorie, již torontští vědci zkoumali, totiž tekutina, která se městná během dne v dolních končetinách – mnozí skutečně popisují tento stav lidově, že mají nohy jako konve (plné vody) – se pak v noci v horizontální poloze těla přesune do oblasti krku. Vyvolá zhroucení svalů v krku a blokaci dýchacích cest.

Odborníci na chrápání nechali padesátku mužů trpících vážnou spánkovou apnoe nosit kompresní ponožky. Část je nosila denně po dva týdny, část vůbec. Vědci z Torontské univerzity sledovali jejich spánkovou aktivitu a městnání vody v oblasti krku.

„U mužů, kteří nosili ponožky, se v noci přesouvalo méně tekutiny do oblasti krku a došlo také ke snížení počtu narušení spánku dušením a chrápáním,“ tvrdí autoři z Torontské univerzity na stránkách odborného časopisu Sleep Medicine.

Ne každé chrápání je však způsobeno městnáním tělních tekutin v oblasti krku. Léčbu je potřeba vždy konzultovat s lékařem. Městnání tekutin (lymfy) v nohách souvisí také se špatnou funkcí ledvin a diabetem.

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…