Konec boomu elektronických cigaret?

Konec boomu elektronických cigaret?

E-cigarety se staly v poslední době hitem i u nás. Většina kuřáků na ně přechází z důvodu jejich údajné šetrnosti ke zdraví. Pomalu se však začíná zvedat vlna odporu ze strany odborníků. Proč to tak je a jsou jejich obavy oprávněné?

www.ulekare.cz

Tabák na baterku

E-cigareta je baterií poháněný přístroj, vzhledem věrně napodobující klasickou cigaretu. Bezpečnost tohoto výrobku má vyplývat z faktu, že se při inhalování uvolňuje pouze nikotin, příchuť a vodní pára. Není zde přítomen žádný dehet, formaldehyd ani další zdraví škodlivé látky.

Kde je problém?

To, na co si zdravotníci nejvíce stěžují, jsou tekuté náplně e-cigaret, tzv. e-liquidy. Provedené studie totiž poukazují na značný rozdíl mezi deklarovaným a skutečným množství nikotinu v nich obsaženého. Kuřákům tak může hrozit až neurotoxické předávkování nikotinem. Neméně závažnou je problematika složení samotných e-liquidů. Pomocné látky, které obsahují, jsou podezřelé z negativního vlivu na zdraví – nejvíce pozornosti se věnuje propylenglykolu. Ačkoliv se běžně používá v potravinářství a drogistice, nikdo netuší, jaké škody může tato látka napáchat při dlouhodobé inhalaci.

Svět začíná zakazovat

Zdá se, že po vlně opojení nastává fáze částečného vystřízlivění. E-cigarety jsou momentálně zakázány v Norsku, Turecku, Švýcarsku a Číně. V Německu se smějí vydávat pouze v lékárnách. Důvodem je chybění dlouhodobých studií o dopadu e-kouření na lidský organismus. A u nás? České úřady raději mlčí, e-cigarety si přehazují jako horký brambor.

Jednoduše nekuřte!

Jedinou možností, jak se všem nebezpečným látkám vyhnout, je nekouřit. Zdá se, že šest let celosvětových zkušeností s e-cigaretou je zkrátka příliš málo na seriózní závěry. Záleží ovšem jen na vás, jakou variantu nakonec zvolíte. Zdali podlehnete diktátu odborníků, nebo jste již „nesmrdící kamarádce“ natolik propadli, že se jí i přes možná rizika nevzdáte.

www.ulekare.cz

ČTĚTE TAKÉ:
Průlomový objev: Stáří otce má vliv na zdraví potomka

ČTĚTE TAKÉ:
Posedlá Britka chce mít vosí pas, zatím je u 40 cm

Doporučujeme

Články odjinud