Kontroverzní studie tvrdí, vynecháním snídaně lze zhubnout

Kontroverzní studie tvrdí, vynecháním snídaně lze zhubnout

Vynechávání snídaně nemusí být zcela nezdravé a špatným dietologickým krokem. Tvrdí to vědci z Cornell University v Ithace státu New York. Podle jejich výzkumu totiž lidé vynechávající snídani sice snědí mnohem více kalorií k obědu, ale už se nepřecpávají večer. To je ovšem objev, který předchozí výzkumy vyvracely.

Dosud totiž vědci tvrdili, že kdo vynechal snídani, snědl více k obědu a cpal se především večer. A právě večerní vysoký příjem kalorií je pro obezitu největším rizikovým faktorem.

Vědci z Ithaky provedli několik experimentů. V prvním část pokusných osob nedostávala žádnou snídani, část 335 kilokalorií ve snídani s vysokým podílem sacharidů a část snídani s 360 kilokaloriemi a vysokým podílem vlákniny.

„V protikladu s předchozími výzkumy jsme zjistili, že ani snídaně ani druh snídaně neměly žádný vliv na příjem kalorií během oběda,“ tvrdí dietologové z Cornell University.

V druhém experimentu jedna část testovaných osob snědla 624 kilokalorií v snídani, zatímco druhá opět nesnídala. Osoby, které ranní jídlo vynechaly, byly na oběd hladovější a snědly mnohem více kalorií kolem poledne – v průměru o 140 kilokalorií více než ti, kdo snídali. Ale na konci dne ti, kdo nesnídali, zkonzumovali o 400 kilokalorií méně než ti, kdo snídali. Celkově tak nesnídající osoby spořádaly za celý den méně kalorií.

Kritici této studie vyčítají autorům ale jeden zásadní nedostatek. Testy byly provedeny jen na pětadvaceti dospělých jedincích, což je vzorek z vědeckého hlediska příliš malý, aby bylo možné prohlásit, že závěry platí obecně na většinové populaci.

Doporučujeme

Články odjinud