Konzumace slazených perlivých nápojů způsobuje ledvinové kameny

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Tým lékařů z Bostonu a Říma varuje před konzumací slazených perlivých nápojů. Nejenže tento druh pití zvyšuje riziko diabetu, ale také vyvolává vznik ledvinových kamenů. Nefrologové z USA a Itálie přitom tvrdí, že už jediná plechovka limonády může zvýšit riziko formace ledvinových kamenů o pětadvacet procent.

Konzumace slazených perlivých nápojů způsobuje ledvinové kameny

Podle lékařů je pro zdraví ledvin nezbytný pravidelný příjem tekutin. Nejsou však tekutiny jako tekutiny. Ideální jsou dva litry čisté nesycené vody. Z výzkumů týmu nefrologů z Bostonu a Říma však vyplývá, že zatímco limonády (slazené perlivé nápoje) riziko tvorby ledvinových kamenů zvyšují, káva, čaj a pomerančový džus (stoprocentní) jej snižují.

„Naše výzkumy jasně dokazují, že mezi příjmem tekutin a tvorbou ledvinových kamenů existuje vztah, který je závislý na typu přijímaných tekutin. My jsme zjistili, že vyšší příjem slazených nápojů souvisí s vyšším výskytem ledvinových kamenů,“ tvrdí Gary Curhan z Bostonu.

„Náš výzkum potvrzuje, že některé nápoje souvisejí s nižším rizikem tvorby ledvinových kamenů, zatímco jiné s vyšším rizikem. Zatímco vyšší příjem tekutin snižuje riziko tvorby kamenů, záleží na tom, jaký typ tekutiny člověk přijímá,“ dodává doktor Pietro Manuel Ferraro z Říma.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…