Tým lékařů z Bostonu a Říma varuje před konzumací slazených perlivých nápojů. Nejenže tento druh pití zvyšuje riziko diabetu, ale také vyvolává vznik ledvinových kamenů. Nefrologové z USA a Itálie přitom tvrdí, že už jediná plechovka limonády může zvýšit riziko formace ledvinových kamenů o pětadvacet procent.
Podle lékařů je pro zdraví ledvin nezbytný pravidelný příjem tekutin. Nejsou však tekutiny jako tekutiny. Ideální jsou dva litry čisté nesycené vody. Z výzkumů týmu nefrologů z Bostonu a Říma však vyplývá, že zatímco limonády (slazené perlivé nápoje) riziko tvorby ledvinových kamenů zvyšují, káva, čaj a pomerančový džus (stoprocentní) jej snižují.
„Naše výzkumy jasně dokazují, že mezi příjmem tekutin a tvorbou ledvinových kamenů existuje vztah, který je závislý na typu přijímaných tekutin. My jsme zjistili, že vyšší příjem slazených nápojů souvisí s vyšším výskytem ledvinových kamenů,“ tvrdí Gary Curhan z Bostonu.
„Náš výzkum potvrzuje, že některé nápoje souvisejí s nižším rizikem tvorby ledvinových kamenů, zatímco jiné s vyšším rizikem. Zatímco vyšší příjem tekutin snižuje riziko tvorby kamenů, záleží na tom, jaký typ tekutiny člověk přijímá,“ dodává doktor Pietro Manuel Ferraro z Říma.