Konzumace tučných ryb dvakrát týdně prodlouží život o dva roky

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Harvardští vědci v rozsáhlé studii prokázali, že konzumace tučných ryb bohatých na omega-3 mastné kyseliny může prodloužit život. U starších osob dokonce v průměru o dva roky. A riziko předčasného úmrtí se u nich sníží při pravidelné konzumaci ryb a mořských plodů dvakrát týdně až o pětadvacet procent.

Konzumace tučných ryb dvakrát týdně prodlouží život o dva roky

Vše souvisí s vysokou hladinou omega-3 mastných nenasycených kyselin v krvi seniorů. Ti, kteří konzumují často a pravidelně olejnaté ryby a mořské plody, mají těchto kyselin v krvi větší množství, umírají o třetinu méně na choroby srdce a cév a o pětadvacet procent méně z jiné příčiny.

Ačkoli byly blahodárné účinky konzumace tučných ryb a potažmo omega-3 mastných kyselin prokázány už před mnoha lety, nejnovější studie z Harvardské univerzity se jako první přímo zabývá v rozsáhlém měřítku vlivem vyšší koncentrace těchto kyselin v krvi seniorů na jejich zdraví a úmrtnost.

„Naše závěry podporují význam odpovídající hladiny omega-3 mastných kyselin v krvi při udržování zdravé oběhové soustavy. Podle této studie jsou osoby konzumující ryby a mořské plody zdravější a může jim to ve vyšším věku dokonce prodloužit život,“ tvrdí tým harvardských vědců.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

6 mýtů o stárnutí, které nemusíme brát vážně

6 mýtů o stárnutí, které nemusíme brát vážně

Dnes | Taky už jste slyšeli, že s přibývajícím věkem začíná být tělo vetché, mysl chatrná a člověk málo…

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

25. 2. | Ať už je vaším cílem zdravější tělo nebo hezčí domov, udělejte si jeden víkend, abyste vylepšila…

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

24. 2. | Kdysi lidé věřili, že dršťky jim dodají odolnost a sílu, a neřešili, jak z nich udělat lahůdku. My…

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

24. 2. | To, že je česnek nejsilnější přírodní antibiotikum, je všeobecně známé. Navíc ale obsahuje…