Konzumace velkého množství ovoce a zeleniny vede k optimistické náladě

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Věčně usměvaví a pozitivně naladění lidé možná ani netuší, co může za jejich dobrou náladu. Podle harvardských vědců však lidé mající úsměv na tváři a pozitivní představu o budoucnosti konzumují ve vysoké míře ovoce a zeleninu. A právě zvýšení obsahu těchto druhů potravin ve stravě může přispět ke zlepšení nálady a k optimistickému pohledu na život.



Vědci z Harvardské univerzity zjistili, že optimisté mají v krvi vyšší hladinu karotenoidů – oranžovočervených barviv z rostlin. Nejznámějším z nich je beta-karoten, jenž se hojně vyskytuje v mrkvi, listové zelenině a třeba také paprice. Beta-karoten je výchozí látkou pro syntézu vitaminu A.

Vitamin A funguje v lidském organismu jako silný antioxidant a pomáhá neutralizovat volné radikály, které poškozují buňky a tkáně a způsobují různé choroby, stárnutí a někdy také rakovinu.

„Lidé s nejoptimističtějším pohledem na život měli nejvyšší hladinu karotenoidů v krvi,“ tvrdí doktorka Julia Boehmová z Harvardské univerzity.

Karotenoidy jsou rozpustné v tucích. Při konzumaci zeleniny (mrkve, špenátu, papriky) je dobré přijímat také trochu rostlinného oleje, aby se mohly tyto látky v tuku rozpustit a být vstřebány do těla.

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…