Konzumace velkého množství ovoce a zeleniny vede k optimistické náladě

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Chcete být veselí a stále dobře naladění? Jezte ovoce a zeleninu! Alespoň to radí vědci z Harvardské univerzity.

Konzumace velkého množství ovoce a zeleniny vede k optimistické náladě

Věčně usměvaví a pozitivně naladění lidé možná ani netuší, co může za jejich dobrou náladu. Podle harvardských vědců optimisté s pozitivní představou o budoucnosti konzumují ve vysoké míře ovoce a zeleninu.

Vědci z Harvardské univerzity zjistili, že optimisté mají v krvi vyšší hladinu karotenoidů – oranžovočervených barviv z rostlin. Nejznámějším z nich je beta-karoten, jenž se hojně vyskytuje v mrkvi, listové zelenině a třeba také paprice. Beta-karoten je výchozí látkou pro syntézu vitaminu A.

Vitamin A funguje v lidském organismu jako silný antioxidant a pomáhá neutralizovat volné radikály, které poškozují buňky a tkáně a způsobují různé choroby, stárnutí a někdy také rakovinu.

Lidé s nejoptimističtějším pohledem na život měli nejvyšší hladinu karotenoidů v krvi,“ tvrdí doktorka Julia Boehmová z Harvardské univerzity.

Karotenoidy jsou rozpustné v tucích. Při konzumaci zeleniny (mrkve, špenátu, papriky) je dobré přijímat také trochu rostlinného oleje, aby se mohly tyto látky v tuku rozpustit a být vstřebány do těla.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Další články z rubriky

Nedělní oběd: Zkuste burgery, špízy nebo slaný koláč!

Nedělní oběd: Zkuste burgery, špízy nebo slaný koláč!

Dnes | O víkendu máme konečně čas sejít se u stolu. Chceme si pochnutnat na něčem lahodném, ale nechceme…

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

18. 2. | Kuřecí maso je dietní, rychle připravené i relativně levné, proto se těší stálé oblibě. Ale časem…

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

16. 2. | Minidezerty do skla dokáží zachránit nejednu nečekanou návštěvu. Vyzkoušejte našich pět osvědčených…

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

16. 2. | Pokud sledujete kuchařské a gurmánské blogy, určitě vám neunikla stránka Tastejourney.cz. Její…