Konzumací ovoce podpoříte hojení rány

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Máte na těle poraněné místo, které se špatně hojí? Zařaďte do jídelníčku více ovoce bohatého na vitaminy a antioxidanty a celý proces léčby tím uspíšíte. Látky obsažené v rostlinách, takzvané fytochemikálie, totiž obsahují důležité sloučeniny umožňující urychlené zotavení organismu.



www.ulekare.cz

Citróny, limetky a pomeranče

Citrusy obecně představují ovoce extrémně bohaté na vitamin C. A právě ten je pro správné hojení ran přímo nezbytný. Patří totiž mezi antioxidanty, které svým působením zabraňují poškození tkání zapříčiněné takzvanými volnými radikály. Dále je zodpovědný za obnovu a hojení takových tkání, jako jsou zuby nebo kosti.

Protože lidský organismus nedokáže vitamin C sám vyrobit, je velice důležitý pravidelný přísun potravin obsahujících tuto látku, jako jsou například limety nebo citróny. Kůra právě tohoto druhu ovoce navíc obsahuje mimo jiné sloučeniny jménem limonin a limonen, které zabraňují buněčnému poškození. Proto není od věci využít coby součást zdravých pokrmů i citrusovou kůru, ovšem pouze po jejím důkladném očistění.

Jablka

Vysoký obsah vitaminu A v jablkách pomáhá správnému formování a hojení především sliznic a kůže. Antivirová schopnost jablek zase odvrátí nebezpečí infekce, která by mohla hojení výrazně zkomplikovat.

Avokádo

Konzumace tohoto druhu ovoce u nás stále není nijak výrazně rozšířena. A to ani přesto, že je běžně k dostání. Přitom by mělo být nezbytnou součástí zdravé výživy. Je totiž přímo napěchováno zdraví prospěšnými látkami, a to zejména vitaminem C, vlákninou, hořčíkem a především vitaminem E coby velmi mocným antioxidantem.

Myslet si, že hojení rány můžeme pomoci pouze dokonalým lokálním ošetřením, by bylo chybou. Správná celková výživa totiž patří mezi základní předpoklady rychlého a nekomplikovaného obnovení porušených tkání.

www.ulekare.cz




ČTĚTE TAKÉ:
Jak odstranit klíště správně a bez rizika?






ČTĚTE TAKÉ:
V jakých robách se blýskly celebrity ve Varech?

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Včera | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Včera | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…

Pozor! Tyhle mýty o hubnutí ničí vaše zdraví

Pozor! Tyhle mýty o hubnutí ničí vaše zdraví

25. 3. | Často si myslíme, že pro svoje zdraví děláme to nejlepší, jenže je to přesně naopak a my pak paseku…

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

24. 3. | Zelí patří k nejoblíbenější zimní zelenině. Dá se využít nejen jako příloha k masu a knedlíkům, ale…