Korálovec ježatý patří mezi lahůdkové jedlé houby, ale my se s ním dnes setkáváme hlavně díky jeho léčivým účinkům.
Plodnice korálovce obsahují až 31,7 % bílkovin v sušině, což je více, než má hlíva ústřičná (19,5 %) nebo šitake (18,3 %). Tato houba v sobě shromažďuje komplex zdraví prospěšných látek, jako jsou draslík, zinek, železo, selen, fosfor i glukany. Jsou v ní zastoupeny všechny potřebné aminokyseliny, polysacharidy i bílkoviny. Houba obsahuje velké množství biologicky aktivních látek.
Pro dobré zažívání
V našich končinách se korálovec s úspěchem využívá v kombinaci s bylinami a různými oleji, hlavně ke zlepšení stavu zažívacího systému. Díky polysacharidům má široké spektrum působnosti, ať již při regeneraci sliznice nebo optimalizaci epitelu trávicího traktu. Je vhodný při léčbě gastritidy, pálení žáhy, žaludečních vředů a chronického zánětu žaludeční sliznice. U pacientů s chronickým zánětem tlustého střeva, kterým byl v klinických pokusech podáván korálovec, došlo v 82 % případů ke zlepšení zdravotního stavu a v 52 % bylo dosaženo úplného vyléčení.
Pozitivní působení na nervovou soustavu
Japonští vědci při studiu účinků extraktů z korálovce zjistili, že aktivizuje tvorbu proteinu NGH (nervového růstového faktoru). Ten podporuje regeneraci mozkového tkaniva, což je nesmírně důležité při léčbě pacientů s Parkinsonovou či Alzheimerovou nemocí, stařeckou demencí nebo roztroušenou sklerózou.
Působí preventivně, chrání před stresem, podává se při obtížích nervového původu, zlepšuje psychický stav při neurózách a zpomaluje průběh právě u některých neurodegenerativních onemocněních.
Korálovec tak celkově podporuje zlepšení kognitivních schopností, zlepšuje koncentraci, působí antidepresivně, zlepšuje celkovou duševní svěžest a vitalitu, pomáhá při nespavosti či úzkosti.
Článek vyšel v časopise Moje Zdraví