KORÁLOVEC JEŽATÝ: Nejzdravější houba na světě

| Autor: MF | Rubrika: Zdraví

Korálovec ježatý patří mezi lahůdkové jedlé houby, ale my se s ním dnes setkáváme hlavně díky jeho léčivým účinkům.

Plodnice korálovce obsahují až 31,7 % bílkovin v sušině, což je více, než má hlíva ústřičná (19,5 %) nebo šitake (18,3 %). Tato houba v sobě shromažďuje komplex zdraví prospěšných látek, jako jsou draslík, zinek, železo, selen, fosfor i glukany. Jsou v ní zastoupeny všechny potřebné aminokyseliny, polysacharidy i bílkoviny. Houba obsahuje velké množství biologicky aktivních látek.

Pro dobré zažívání

V našich končinách se korálovec s úspěchem využívá v kombinaci s bylinami a různými oleji, hlavně ke zlepšení stavu zažívacího systému. Díky polysacharidům má široké spektrum působnosti, ať již při regeneraci sliznice nebo optimalizaci epitelu trávicího traktu. Je vhodný při léčbě gastritidy, pálení žáhy, žaludečních vředů a chronického zánětu žaludeční sliznice. U pacientů s chronickým zánětem tlustého střeva, kterým byl v klinických pokusech podáván korálovec, došlo v 82 % případů ke zlepšení zdravotního stavu a v 52 % bylo dosaženo úplného vyléčení.

Pozitivní působení na nervovou soustavu

Japonští vědci při studiu účinků extraktů z korálovce zjistili, že aktivizuje tvorbu proteinu NGH (nervového růstového faktoru). Ten podporuje regeneraci mozkového tkaniva, což je nesmírně důležité při léčbě pacientů s Parkinsonovou či Alzheimerovou nemocí, stařeckou demencí nebo roztroušenou sklerózou.

Působí preventivně, chrání před stresem, podává se při obtížích nervového původu, zlepšuje psychický stav při neurózách a zpomaluje průběh právě u některých neurodegenerativních onemocněních.

Korálovec tak celkově podporuje zlepšení kognitivních schopností, zlepšuje koncentraci, působí antidepresivně, zlepšuje celkovou duševní svěžest a vitalitu, pomáhá při nespavosti či úzkosti.

Článek vyšel v časopise Moje Zdraví

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

Dnes | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Včera | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

19. 7. | Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k…

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

17. 7. | Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni…