Kořenová zelenina: Zásobárna vitaminů i přírodní afrodiziakum

| Autor: MF | Rubrika: Zdraví

Omýt, oškrábat, uvařit a pochutnat si. Kořenová zelenina je zdrojem řady důležitých živin, proto jí udělejte místo na svém talíři. Čerstvá sklizeň už čeká na zpracování.

Kořenová zelenina: Zásobárna vitaminů i přírodní afrodiziakum

Po petrželi svěží dech a lepší trávení

Traduje se, že petržel zahradní (Petroselinum crispum) hojně požívali ve starém Římě jak gladiátoři (na zvětšení objemu svalů), tak i dámy toužící po jejich objetí (ženské afrodiziakum). Každopádně pověst, že bílý kořen bojuje s nevalným dechem, je skutečně odůvodněná.

Pohlcuje totiž některé sloučeniny síry vytvořené v ústech a ve střevech, a to zejména po konzumaci česneku. Žvýkání čerstvé nati podpoří zažívání a pomůže harmonizovat nesoulad v trávicím traktu. Navíc vám dodá i vitamin C na podporu silných kostí, chrupavek, zubů a dásní. Kořenovou zeleninu nakupujte za humny, na farmářských trzích. Budete mít zaručené čerstvé produkty plné vitaminů a stopových prvků.

Pokud si zeleninu pocházející ze Středomoří nasušíte na zimu, dostanete dobrý zdroj železa, minerálu nezbytného pro transport kyslíku, zrod červených krvinek, hormonů a neurotransmiterů. S manganem si zlepšíte metabolické procesy a s vitaminem K posílíte tvorbu svých buněk. Avšak pozor, užíváte-li léky na ředění krve (například Aspirin, Anopyrin, Warfarin), rozhodně to se spotřebou petržele nepřehánějte.

Celer posiluje organismus

O rodákovi od Středozemního moře básnil už Homér, a to i přesto, že divoce rostoucí zelenina měla hořkou chuť.

Sladká forma miříku celeru (Apium graveolens) byla na Apeninském poloostrově kultivována teprve v 17. století a posléze se k ní přidružila naťová odrůda a řapíkatý celer. O tom, že celer posiluje organismus, neměli pochybnosti již staří Řekové, kdy zeleninové víno podávali atletům na zvýšení výkonnosti. Dvouletá rostlina nabízí slušnou porci železa pro dobrý krevní obraz, dále pak i vápníku a fosforu na posílení hustoty kostí. Po draslíku zase radostí zaplesá vaše srdce a vitamin C vyzbrojí armádu bílých krvinek pro boj s nežádoucími viry a bakteriemi.

Karotenoidy v mrkvi

Mrkev obecná (Daucus carota) patří mezi pořádné pamětníky. Poprvé se objevila před 5 tisíci lety na území dnešního Afghánistánu a Íránu, kde ještě dnes přežívají její divocí zástupci. Fialové a bílé kořeny se přes Indii vydaly na dlouhou cestu staletími, až posléze doputovaly do západní Evropy. Zde pak zasáhl lidský faktor. Nizozemci na důkaz své loajality k rodu Oranžských v 17. století vyšlechtili z černé odrůdy oranžovou. Mezi hlavní karotenoidy nalezené v mrkvi (v syrové, vařené i ve šťávě) náleží beta-karoten, lutein a zeaxantin. Sloučeniny s antioxidačními vlastnostmi jsou schopny neutralizovat volné radikály v těle a tím zabránit vzniku rakoviny (hlavně plic a prsu), kardiovaskulárních chorob, šerosleposti a šedého zákalu. Obzvlášť ve spojení s vitaminy C a E a draslíkem.

Beta-karoten se také v organismu přeměňuje na vitamin A a částečně se spoří pro pozdější spotřebu. Podporuje tělesný růst, posiluje imunitní systém (především ve střevech), je nezbytný pro zdravou funkci sliznic a činnost smyslů: čichu, chuti, sluchu a zraku. Významnou roli hraje ve vnitřní péči o pokožku. Zpomaluje její stárnutí, udržuje opálení a krásnou barvu pleti. Abyste však z mrkve získali co nejvíce karotenu, tepelně ji upravte (postačí povařit nebo podusit krátkou dobu). Získáte tím 2-5x větší množství než v syrovém stavu. Pro lepší absorpci karotenoidů však konzumaci mrkve doplňte zdravými tuky, například olivovým olejem, vlašskými ořechy nebo tvrdým sýrem.

Casanovův recept

Celer využívají muži po staletí jako přírodní afrodiziakum. Narušil-li tedy stres vaši sexuální výkonnost, své pokrmy kořeňte celerovými semeny a jezte syrovou (v zeleninových salátech) i vařenou bulvu. Zimní chuťovky

Čistička pro ledviny Z přibližně patnácti čerstvých petrželí sesbírejte nať s listy. Omyjte ji, natrhejte na kousky, vložte do hrnce, zalijte litrem čisté vody a zakryjte pokličkou. Přiveďte k varu a povařte tři minuty. Poté hrnec sejměte z ohně a nechte vše ještě deset minut vyluhovat. Po vychladnutí přeceďte, nalijte do čisté láhve a uložte do chladničky. Každý den pak ráno nalačno vypijte jednu skleničku „nazelenalého elixíru“. Propláchne vaše ledviny a močové cesty od písku, škodlivých látek a stáhne přebytečné tekutiny z organismu. Sužují-li vás však akutní či chronická onemocnění ledvin, nechte tento recept ležet ladem. Casanovův recept Celer využívají muži po staletí jako přírodní afrodiziakum. Narušil-li tedy stres vaši sexuální výkonnost, své pokrmy kořente celerovými semeny a jezte syrovou (v zeleninových salátech) i vařenou bulvu.

Posilovna pro nervy

Již Hippokrates zařazoval celer do jídelníčků pacientům, kterým „nervy vibrují“. Zelenina nabitá vitaminy B1, B2, B6 a hořčíkem posiluje nervovou soustavu, tiší psychické napětí a zmírnuje úzkostné stavy. Pomůže vám i při potížích s nespavostí. Převalujete-li se často dlouhé hodiny v posteli, připravte si zklidnující nápoj. Vylisujte šťávu z jednoho jablka, půlky celeru a vypijte zdravý mok půl hodiny před spaním.

Co je špatné, pryč

Trápí-li vás kožní potíže, dna, revmatismus či artróza, sáhněte po celerové šťávě. Jeden decilitr ráno nalačno po dobu 3 týdnů je prospěšný i pro diabetiky, kterým může napomoci zredukovat váhu. Ostatně každý, kdo chce ubrat na svých kilech, by měl podzimní bulvu pojídat často. Patří k nejméně kalorickým druhům zeleniny. Což však neznamená, že je vhodná pro všechny. Obzvláště ne pro ty s akutními záněty ledvin a močových cest.

„Bystrozraká“ zelenina

Deset aminokyselin a vitamin A z celeru nabízí ochranu před volnými radikály a následnými degenerativními změnami v očích. Oční tkán zůstane déle ve formě a služby optiky vyhledáte o něco později. Zimní chuťovky Ačkoli se celer nejčastěji používá do zeleninových vývarů, chutný pár tvoří i s rýží, žampiony, s rokfórem nebo s bylinkovým tvarohem. Doporučuji také využít čerstvou sklizeň a naložit plátky do sladkokyselého nálevu. Budete mít tak zajištěný zdroj energie až do jara.

Oranžová infuze

Chcete-li upevnit svoji imunitu v chladnějších dnech, pijte mrkvovou šťávu. Její účinnost posílíte přidáním pár kapek šťávy z citronu či pomeranče. Posilující nápoj s „partou béček“ (B 1, B 2, B 3, B 6) a železem zapracuje proti podzimní únavě a splínu. Obsah vlákniny také zjemní natráveniny ve střevech, tudíž budou lépe procházet břišním labyrintem. A pokud jste se rozhodli zatočit s nadbytečnými kily, rozhodně zařaďte tento drink do svého programu.

Dánský mrkvový salát

Potřebujeme: 1 kg vařené mrkve, 400 ml řeckého jogurtu, 1 polévkovou lžíci dijonské hořčice, sůl a bílý pepř dle chuti, 1 lžičku cukru, 40 g jemně nakrájené cibule, 25 g jemně nakrájené pažitky. Příprava: Mrkev nakrájíme na kousky, přidáme cibuli a pažitku. Z ostatních ingrediencí připravíme dresink a dobře promícháme se zeleninou. Před konzumací salát na hodinu vychladíme a podáváme ho buď samotný s chlebem, nebo ke grilovanému masu.

autor: Mgr. Pavla Apostolaki

Článek vyšel v časopise Moje Zdraví

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak na dokonalé ruce v zimě? Mažte je čtyřikrát denně!

Jak na dokonalé ruce v zimě? Mažte je čtyřikrát denně!

5. 12. | Mrazíky jsou tu a vlezlá zima dokáže na našem těle napáchat zlo. Trpí zejména pokožka a nejvíce ta,…

5 největších mýtů o liposukci: Čemu se vyhnout a komu neprospěje?

5 největších mýtů o liposukci: Čemu se vyhnout a komu neprospěje?

3. 12. | Reklama je mocným lákadlem, zvláště co se týče hubnutí v oblasti kritických partií. Chcete-li se…

Vánoční vzkaz pro muže: Jak se trefit s dárky a co nikdy nekoupit!

Vánoční vzkaz pro muže: Jak se trefit s dárky a co nikdy nekoupit!

3. 12. | Muži vědí, že máme rády kosmetiku a parfémy, jenže většinou naprosto netuší, co přesně z toho nám…

Pozor! 7 věcí, které se vám nehty pokouší říct o vašem zdraví

Pozor! 7 věcí, které se vám nehty pokouší říct o vašem zdraví

30. 11. | Všechny se snažíme mít ruce krásné, upravené, s dobrou manikúrou. Jenže daleko důležitější než…