Kornatění tepen je dědičné

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Riziko zvápenatění srdečních věnčitých tepen, stejně jako průběh a závažnost tohoto onemocnění, je zakotveno už v genetické výbavě každého člověka. K tomuto zjištění dospěli vědci z univerzity v německém Řeznu.

Dědičné dispozice podle jejich názoru zásadně ovlivňují i další příznaky, které provázejí arteriosklerózu, jimiž jsou nezřídka poruchy srdečního rytmu, dušnost a infarkt myokardu. Stávají se tak nejčastější příčinou skonu obyvatel průmyslově vyspělých zemí.

"Měli bychom přehodnotit dosavadní přístup k pacientům. Nezabývat se jimi osamoceně, ale zkoumat i zdravotní stav jejich pokrevních příbuzných," zdůraznil profesor Christian Hengstenberg, který se této problematice věnuje dlouhodobě.

Poměrně jednoduchá metoda umožní lékařům nejen odhalit míru nebezpečí vzniku tohoto onemocnění, ale dá jim jedinečnou šanci ji včas rozpoznat a neprodleně zareagovat. (Plus)

Další články z rubriky

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

Dnes | Zelí patří k nejoblíbenější zimní zelenině. Dá se využít nejen jako příloha k masu a knedlíkům, ale…

Vitaminy, nebo prášky? Jaký je to rozdíl a které opravdu pomůžou

Vitaminy, nebo prášky? Jaký je to rozdíl a které opravdu pomůžou

Včera | 1 | Kam jít pro první pomoc, když nám není dobře? Do lékárny, nebo do drogerie a na internet? Na trhu…

Originální jídla z luštěnin: Dhal, hummus nebo chilli con carne

Originální jídla z luštěnin: Dhal, hummus nebo chilli con carne

22. 3. | Připadají vám luštěniny nudné? Zkuste naše nové recepty z hrachu, čočky a fazolí. Nejenže jsou…

Od pondělí do pátku: Zdravý jídelníček plný energie

Od pondělí do pátku: Zdravý jídelníček plný energie

20. 3. | Zdravá jídla každý den? Obohaťte svůj jídelníček o nezaměnitelné a především zdravé chutě celeru,…