Kornatění tepen je dědičné

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Riziko zvápenatění srdečních věnčitých tepen, stejně jako průběh a závažnost tohoto onemocnění, je zakotveno už v genetické výbavě každého člověka. K tomuto zjištění dospěli vědci z univerzity v německém Řeznu.

Dědičné dispozice podle jejich názoru zásadně ovlivňují i další příznaky, které provázejí arteriosklerózu, jimiž jsou nezřídka poruchy srdečního rytmu, dušnost a infarkt myokardu. Stávají se tak nejčastější příčinou skonu obyvatel průmyslově vyspělých zemí.

"Měli bychom přehodnotit dosavadní přístup k pacientům. Nezabývat se jimi osamoceně, ale zkoumat i zdravotní stav jejich pokrevních příbuzných," zdůraznil profesor Christian Hengstenberg, který se této problematice věnuje dlouhodobě.

Poměrně jednoduchá metoda umožní lékařům nejen odhalit míru nebezpečí vzniku tohoto onemocnění, ale dá jim jedinečnou šanci ji včas rozpoznat a neprodleně zareagovat. (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…