Koupání v rybníku? Jen v prověřených vodách

Koupání v rybníku? Jen v prověřených vodách

Lenošení u vody, to je jasná představa trávení horkých letních dnů. V naší republice najdete řadu vodních ploch, které přímo vybízejí k vykoupání. Zdaleka ne všechny jsou však k tomuto účelu vhodné.

Abychom neohrozili zdraví své ani nejbližších, je nutno ke koupání ve volné přírodě využít pouze vodní plochy, kde je kvalita vody kontrolována, a před vlastní návštěvou takového místa si ověřit, že je podle aktuálních informací ke koupání vhodná.

V Česku máme dva typy míst ke koupání, která jsou provozována s odlišným zákonným statutem, ale kvalita vody v nich je posuzována podle jednotných kritérií. Jde buď o klasické koupaliště ve volné přírodě, které ve většině případů provozuje soukromý subjekt ve smyslu zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví. Obvykle vybírá vstupné, na druhou stranu má povinnost sledovat jakost vody v koupališti, výsledky laboratorních analýz předkládat místně příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví k posouzení a dále zajišťovat další služby na břehu související s tímto provozem (sběr odpadků, provoz záchodů, udržování čistoty ploch na koupališti…).

Druhým typem jsou koupací oblasti. Tak nazýváme povrchové vody využívané ke koupání osob ve smyslu zákona č. 254/2001 Sb., o vodách. Jsou to místa, kam se „historicky“ chodí koupat velký počet obyvatel, není zde provozováno koupaliště a sledování jakosti vody na těchto místech je povinností státu - potažmo krajských hygienických stanic. Na těchto plochách se nevybírá vstupné a ve většině případů zde není ani žádné doplňkové vybavení (chybí záchody, odpadkové koše, jakékoli vodní atrakce…). Sledováno je takhle celkem 132 koupacích oblastí.

Hra symbolů

Četnost sledování jakosti vody i hygienické limity sledovaných ukazatelů jsou pro oba typy koupání shodné. Jakost vody se v koupací sezoně kontroluje jednou za dva týdny. Výsledné hodnocení zohledňuje jak smyslově postižitelné ukazatele (zákal, pěna, olejový film nebo nepříjemný zápach), tak výsledky mikrobiologických, biologických a chemických laboratorních analýz. Barevně odlišené smajlíky s různým výrazem označují jakost vody od vhodné ke koupání (zcela nezávadné) přes nezávadnou se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi (po koupání je vhodné se osprchovat), zhoršenou jakost vody (u některých vnímavých jedinců by se mohly vyskytnout zdravotní problémy) až po vodu nevhodnou ke koupání (nedoporučuje se koupání dětem, těhotným, alergikům a osobám se sníženou imunitou) a vodu nebezpečnou (hrozí akutní poškození zdraví a vyhlašuje se zákaz koupání).

Volná příroda může nepříjemně překvapit

Pokud se rozhodnete koupat v ostatních vodních plochách, kde se kvalita vody nesleduje, nesete za sebe i děti vlastní riziko. Kvalita vody v koupalištích ve volné přírodě i v koupacích oblastech je velmi „zranitelná“ a závislá na řadě faktorů: počasí, množství srážek, povětrnostních podmínkách, počtu koupajících se, ukázněnosti možných znečišťovatelů atd. Pomineme-li úrazy, které si návštěvník zaviní většinou vlastní neopatrností, jde nejčastěji o riziko nákazy některou z infekčních nemocí či vystavení se sinicím. Původcem infekčních onemocnění jsou všudypřítomné bakterie a viry. Většinou se jedná o běžné žaludeční a střevní onemocnění, onemocnění uší, nosu, hrtanu a kůže. Největším problémem přírodních koupacích vod v České republice je bezpochyby masový rozvoj sinic (cyanobakterií).

Řada jejich druhů produkuje látky, které mohou způsobit zdravotní obtíže, včetně vážných otrav. Výrazné zmnožení sinic tvořících vodní květy se objevuje během letních měsíců a začátkem podzimu především v nádržích bohatých na živiny, zejména na fosfor. Sinice jsou známé produkcí širokého spektra biologicky aktivních látek, ale i tvorbou škodlivých látek, tzv. cyanotoxinů. Nadměrný výskyt sinic způsobuje především alergie. U koupajícího se mohou objevit vyrážky, zarudlé oči, rýma. Zároveň produkují toxiny, které se mohou projevit lehkou akutní otravou se střevními a žaludečními potížemi, bolestmi hlavy i vážnějšími jaterními problémy. Pokud se sinice vyskytují v takovém množství, že netvoří vodní květ, není pravděpodobné, že po jednom vykoupání vznikne vážné onemocnění.

Jak poznat rozdíl mezi sinicemi a řasami

Stačí jednoduchý test: láhev se zúženým hrdlem (třeba od balených vod) naplníme až po okraj vodou a necháme 20 minut stát v klidu na světle. V případě, že se u hladiny objeví kroužek tvořený zelenými organismy ve tvaru „sekaného jehličí nebo zelené krupice“ (a voda přitom zůstane čirá), jedná se s největší pravděpodobností o sinice. Rovnoměrně zakalená nebo se zákalem u dna naznačuje řasy. Ještě jednodušší je vstupovat do vody opatrně (aby se nezvířily usazeniny ze dna) a pozorovat, jestli se okolo nohou nevznášejí drobné zelené částečky. Ano? Jedná se pravděpodobně o sinice.

Jak zabránit nemocem?

Dodržovat základní hygienické návyky, po koupání se sprchovat, večer důkladně umýt. Koupat se na „bezpečných“ místech a zjišťovat, zda je voda ke koupání vhodná. Respektujte zákazy koupání. Ale: rizika jsou poměrně nízká, převažují pozitiva koupání s rodinou.

Kde získat informace

Na webových stránkách MZ ČR www.mzcr.cz jsou nejdůležitější informace o této problematice uloženy v části „Koupání v přírodě“.

V kapitole „Jednotlivé kraje“ je možné získat i údaje o kvalitě vody na konkrétním koupališti ve volné přírodě nebo koupací oblasti. Tato část je propojená s webovými stránkami jednotlivých krajských hygienických stanic. Ty informují o výsledcích kontrol, takže jsou zde vždycky aktuální informace. Další info získáte třeba na www.turistic.cz nebo na evropském portálu http://eoe.eea.europa.eu

Foto: Profimedia.cz

ČTĚTE TAKÉ:
Nejlepší koupání v ČR

Doporučujeme

Články odjinud