Kouření jinak – dá se kouřit zdravě?

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Neexistuje zdravá cigareta, což jednoznačně říká všem kuřákům, že jejich oblíbené válečky jim poškozují zdraví. Tento fakt je všeobecně známý. Méně známé už je, že kuřák může alespoň částečně regulovat, kolik škodlivých látek vdechne. Dopad na zdraví tak může být zmírněn.

Co všechno tedy ovlivňuje koncentraci škodlivých látek, vdechovaných kuřákem?

  • Přítomnost a hloubka inhalace – pokud člověk kouř nevdechne do plic, nebo ho do nich dostane pouze v malém množství, snižuje tím pravděpodobnost onemocnění rakovinou plic. Stále mu však hrozí rakovina hrtanu, dutiny ústní a dalších orgánů.

  • Množství vykouřených cigaret. S růstem počtu vykouřených cigaret roste i pravděpodobnost onemocnění některou z nemocí, které kouření provázejí.

  • Kvalita cigaret – v minulosti byly z cigaret odstraněny nápisy jako light, superlight nebo mild, ač při laboratorním strojovém kouření vykazovaly nižší obsah nikotinu. Protože však člověk není stroj, tak při závislosti na nikotinu dělá vše pro to, aby dostal svoji dávku – nasává déle, hlouběji, častěji a déle drží kouř v plicích. Do těla tak dostane jednak žádané množství nikotinu, jednak větší množství dalších škodlivých látek. Ve skutečnosti tedy není kouření cigaret s nižším obsahem nikotinu méně nebezpečné a v určitých případech může být i horší než u „tvrdých“ cigaret.

  • Kouření až k nedopalku: čím více se kuřák přibližuje nedopalku, tím více nikotinu přijímá. Mimo jiné je to jeden ze znaků, podle kterého se určuje míra závislosti na nikotinu.

    Škodlivost kouření, které je dnes chápáno jako nemoc a pro niž jsou k dispozici nové moderní způsoby léčby, tak částečně mohou ovlivňovat i kuřáci. Zdravý životní styl při kouření i vhodnou léčbu závislosti na nikotinu může navíc každému poradit lékař. Z nebezpečného a zatracovaného zlozvyku sice zdravou věc nedokáže udělat nikdo, nicméně šance pro zdravější způsob života i pro úplné vyléčení existují.
  • Další články z rubriky

    Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

    Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

    23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

    Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

    Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

    23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

    Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

    Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

    21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

    Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

    Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

    19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…