Kouření? Nejen rakovina plic, ale hlavně vrásky!

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Pokud žena kouří od svých dvaceti let, po čtyřicítce je její pleň o nějakých 20 let starší.

Kouření? Nejen rakovina plic, ale hlavně
vrásky!


Není žádnou novinkou, že strašit zdravotními
riziky kouření mladé lidi, kteří se oprávněně
cítí být na počátku života a připadají
si takřka nesmrtelní, není vždy právě efektivní.
Proto odborníci z Asociace evropských lig proti
rakovině usoudili, že například pro mladé ženy bude
mnohem působivější jiné upozornění: varování,
že kouřením se poškozuje půvab, a například pleň stárne
rychleji a tvoří se na ní vrásky.


Podle vědců je důležité oslovit právě ženy, neboň ve
věkové skupině do 45 let je už nyní výskyt
rakoviny plic u žen častější než u mužů. Navíc pokud se
žena vzdá svého návyku v nižším věku, je
možné ještě negativním důsledkům kouření
předejít. Autoři této myšlenky také upozorňují,
že je mnohem důležitější pokusit se předat lidem pozitivní
informaci ("Pokud přestanete kouřit, udržíte si svou
krásu.") než vyhrožovat jim tak velkým nebezpečím,
jako je rakovina plic.


Negativní informace mají totiž lidé sklon
odmítnout, zatvrdit se vůči nim, a pak je informační
kampaň neúčinná. Pro mladé lidi je navíc
varování před nebezpečím úmrtí
velmi vzdálené. A jak konkrétně je možné
důsledky kouření formulovat? Pokud žena kouří od svých
dvaceti let, po čtyřicítce je její pleň o nějakých
20 let starší, než na kolik by měla vypadat. Není to už
rozdíl, který by stálo za to zvážit?


Zdroj: Reuters Health News
Health Scout - Fertility
and Sterility
BBC News
UniSci - American Journal of Respiratory
and Critical Care Medicine,HealthScout - Journal of the National
Cancer Institute


---------------

Ilonka nás poprosila o uveřejnění své fotografie a tak ji zde máte. Vaše
redakce

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…