Kouzelná moc jehličnanů

Kouzelná moc jehličnanů

Tradice vánočních stromků dorazila do Čech celkem pozdě, až v 19. století. Naproti tomu léčivé účinky jehličnanů se linou od počátku věků lidstva. Smrk, jedle, borovice a modřín disponují obrovským potenciálem pro lidský organismus. Léčivých látek jehličnanů využívá i moderní fytoterapie a aromaterapie.

Jedle bělokorá (Abies alba)

S jedličkou si dnes lidé nejčastěji spojují Vánoce. Je však mnohem starší než tento obyčej. Již ve starověkém Řecku byla zasvěcena bohyni Artemis a Trójský kůň „ožil“ ze stříbrné jedle.

Znovuzrození během adventu

Shon v práci, nákupy, přípravy na vánoční svátky… Není divu, že se u nás objeví vyčerpání, přepracování a psychická únava znásobená chladem i krátkým denním světlem. Pro znovuzrození sáhněte po jedlové silici a nakapejte 3-5 kapek do aromalampy. Zároveň si tím vybudujete silný štít proti zimním epidemiím způsobeným viry a bakteriemi.

Až si půjdete odpočinout do sauny, vezměte tuto rostlinnou silici sebou. 3-5 kapek rozřeďte do 3 decilitrů vody a nalijte na rozpálené kameny (nikdy na kameny nekapejte čistou silici, riskujete tím požár!!!). Pokožka i svaly se skvěle prokrví a uvolní se z nich nashromážděné škodlivé látky. Plicní sklípky otevřou svá vrátka a dýchací cesty opustí zárodky infekcí.

Sibiřská medicína

V „zemi věčného chladu“ se již po dlouhá staletí připravuje z mladých výhonků, kterým se říká tlapky, jedlový olej. Jeho specifikum spočívá v tom, že jej můžeme aplikovat jak zevně, tak i vnitřně. V tomto případě ho rozpustíme v malém množství vody nebo medu. 30denní čisticí kúra zbavuje organismus plísní, stafylokoků, toxinů a škodlivých látek. Během této terapie dojde i k doplnění vitaminů, minerálů, stopových prvků a aktivizuje se imunitní systém.

Po kúře zaznamenáme lepší krevní obraz, harmonizaci krevního tlaku a hormonální hladiny (u žen menstruace, u mužů potíže s prostatou). Polykáme-li jedlový olej během fraktury, zlomeniny srostou rychleji. Naproti tomu zevní užívání se nám vyplatí při veškerých onemocněních dýchacích cest ve formě inhalací, vtírání nebo obkladů. Jakmile se u nás objeví bolesti kloubů, špatné prokrvení a mrtvení končetin (studené nohy a ruce) či bolesti bederní páteře, neváhejme olej vmasírovat na postižená místa.

Probouzíme chodidla

Naše chodidla jsou protkána obrovským množstvím biologicky aktivních bodů a nervových zakončení. Vzhledem k tomu, že neustále chodíme v botách, tyto oblasti nejsou dostatečně aktivovány. Chceme-li tedy probudit činnost vnitřních orgánů přes reflexní zóny, provádíme teplé koupele nohou s jedlovým olejem.

Roste jako jedle

I gemmoterapie využívá čerstvých výhonků, které pak slouží jako lék na všechny nemoci kostí u dětí a mladistvých, včetně špatného růstu.

Smrk ztepilý (Picea abies)

Mnoho slavných houslařů (Stradivari, Amati) chodilo po horách, klepalo sekyrkou na dřevo a naslouchalo, aby vybrali to nejlepší ozvučné dřevo pro své fascinující nástroje. Stejně jako hudba i látky obsažené ve smrku mají pro náš organismus léčebné účinky.

Jakmile na jaře vyraší první výhonky, nastal čas pro jejich sběr. Světle zelené „ocásky“ na koncích větví jsou plné vitaminu C. O pár měsíců později, v době chřipek a nemocných dolních cest dýchacích, z nich uvaříme silný čaj. Výhonky se také nakládají do oleje a po třech týdnech macerace uleví bolavým svalům či kloubům.

Léčivé jehličí nalezneme i v aromaterapii. Podporuje pořádné vypocení, zbavíme se rýmy, kašle či zánětu průdušek. Díky inhalaci nám smrkové aroma pronikne až do mozku, kde stimuluje činnost mozkové kůry. Oživí naši pokleslou náladu v zimě a přidá novou chuť do života.

Modřín opadavý (Larix decidua)

Zdatný elegán, tak můžeme charakterizovat strom, jenž roste až k hranici stromové vegetace, někdy i v nadmořských výškách nad 2500 metrů. Na rozdíl od svých kolegů modřín během roku není „nudný“: kvete, mění barvy jehličí a nakonec jej jako jediný z jehličnanů na zimu shazuje. Vonící, tvrdé a velmi odolné dřevo slouží ke zhotovení oken, dveří, ke stavbě chat i domů.

Ostatně Benátčané jej používali na základy domů či kostelů, jelikož ve vodě nepodléhá hnilobnému procesu. Z tohoto mimořádně krásného stromu proudí pryskyřice, jíž se přezdívá „benátský terpentýn“. Veškerý obchod s tímto produktem se totiž dříve odehrával ve městě s gondolami. V létě modřín vylučuje takzvanou manu, ze které včely vyrábějí výborný med. Chceme-li ulevit zaníceným, zahleněným průduškám či zánětu močových cest, přijde nám vhod odvar z kůry modřínu.

Les v lahvičce

Jakmile se jehličí promění parovodní destilací, získáme do naší aromaterapeutické lékárničky silného spojence proti onemocnění horních cest dýchacích. Modřínové aroma rozpustí rýmu a pročistí naše dutiny jako kartáček.

Modřínová lázeň

Trápí-li vás bolesti kloubů všeho druhu, nasekejte modřínové větvičky. Vložte je do 5 litrů studené vody a přiveďte k varu. Nechte je projít 3 minuty ohněm, sejměte ze sporáku a pod pokličkou vyluhujte ještě 10 minut. Odvar nalijte do napuštěné vany a užívejte si úlevy.

Vzhůru za úspěchem

Z mladých výhonků s chomáčky jehličí čerpá i Bachova květová terapie. Modřínová esence zvedá sebevědomí (i na zkoušky a přijímací pohovory) a důvěru ve vlastní schopnosti. Dodává odvahu podniknout nové věci, nepropásnout příležitost a zároveň si stanovit reálné cíle.

Borovice lesní (Pinus silvestris)

Dva slavní lékaři starověku - Hippokratés a Galén - již věděli, že vykuřování pryskyřicí čistí vzduch od zárodků nemocí. Ze stejných poznatků vychází moderní aromaterapie a tuto silici předepisuje na všechna onemocnění dýchacích cest. O to více, že inhibuje zlatého stafylokoka, který je rezistentní vůči mnoha antibiotikům.

Lesní koupel

Až zkřehnete zimou a ucítíte ve svalech napětí, připravte si úžasnou koupel z 10 kapek rostlinné silice z borovice, dvou lžic oleje ze sladkých mandlí a jednoho decilitru mléka. Vzniklou směs rozmíchejte ve skleničce a nalijte do napuštěné vany (s teplotou vody 37-38 °C). Jelikož tato koupel prohřívá a podporuje oběhový systém, je příjemná zejména za sychravého, studeného počasí.

Borovice nabíjí energií, proto je lepší vychutnat si tuto koupel během dne nebo v podvečerních hodinách.

Potrava pro chrupavky

Gemmoterapeutikum z borovice je skvělou výživou pro naše tvrdé tkáně (kosti, klouby). Obsahuje totiž velké množství minerálních látek a zlepšuje stav našich chrupavek. Mnoho mých pacientů, včetně sportovců, už dnes po borovicové terapii „skáče přes kaluže“, ačkoli je sužovala artritida, osteoporóza či byli na operaci kloubů.

Zachránce duše

Také jste se v životě setkali s lidmi, jejichž nejčastějším slovem je „promiňte“? Tyto osoby se neustále obviňují za vše, co se stalo, i když chyba tkví jinde, a topí se v moři nepodložené viny. Bachova borovicová esence je „záchrannou vestou“, která jim pomůže doplavat k břehu bezpečí. Umožní jim postavit se chybám a omluvit je jedině tehdy, mají-li opodstatnění.

Speciální tip pro dámy

Pár kapek přidaných do nočního krému způsobí vyhlazení vrásek. Tento přírodní anti-aging však doporučuji natřít na obličej bez přítomnosti partnera, neboť jedle zrovna nepatří mezi vůně, jež by vzbuzovaly milostnou vášeň.

Doporučujeme

Články odjinud