Kouzelný kostival

Kouzelný kostival

Příznivé léčivé vlastnosti kostivalu jsou známy už dlouho. Ve formě masti se v současnosti úspěšně používá k tlumení bolesti a urychlení hojení různých poranění – počínaje těžkými pohmožděninami, přes bolestivá vymknutí kotníků až po lehčí oděrky. Sportovní lékaři v posledních letech potvrzují jeho pozitivní účinky také u hojení kožních defektů u otevřených, krvácejících ran, zásadní novinkou je potom zjištění, že farmaceuticky připravená mast může významně urychlovat hojení proleženin (dekubitů) u imobilních seniorů, hospitalizovaných v léčebnách dlouhodobě nemocných (LDN).

Kostivalová mast by určitě neměla chybět v „arzenálu“ sportovních lékařů a traumatologů. Je známo, že výrazně urychluje hojení poranění, navíc bylo potvrzeno, že kromě snížení bolestivosti, lepší léčby zlomenin a krevních sraženin (hematomů) vzniklých v souvislosti se zhmožděninami, dochází při její aplikaci také k velmi dobré reparaci kožních defektů.

Není kostival jako kostival
Léčebné účinky kostivalu jsou známé už celá staletí, naši předkové si například na poraněná místa přikládali nadzemní části rostliny (znali ji také pod názvem trudovník či svalník větší). Pozitivně ovlivňuje nejen bolestivá namožení svalů šlach a vazů, ale i vážnější poranění. Působí podobně jako nesteroidní antirevmatika (NSA; například diclofenac), obsahuje totiž složitý komplex látek, které společně účinkují protizánětlivě, tím zabraňují otékání postiženého místa a tlumí bolest.
Dávejte si ale pozor na kvalitu! Rostlinné léčivé přípravky používané v medicíně (fytoterapeutika) musí stejně jako registrované léky splňovat velmi náročná bezpečnostní kritéria. Kostivalová mast, která není zpracována podle přísných farmaceutických postupů, může obsahovat toxické pyrrolizidinové alkaloidy, jež mohou lokálně podráždit kůži. Při dlouhodobém používání se mohou navíc dostat i do krve a poškodit játra. Existuje farmaceuticky připravovaná, čistá kostivalová mast, která se vyrábí z čerstvé, nadzemní části speciálně vyšlechtěné odrůdy kostivalu, která toto nebezpečí eliminuje – neobsahuje dráždivé přísady a má garantovaný obsah účinné látky.

Novinka pro seniory
Toto zjištění dalo podnět k vyzkoušení takto připravované kostivalové masti k ošetřování kožních defektů a proleženin u skupiny seniorů a dlouhodobě imobilních nemocných, upoutaných na lůžkách LDN. „Kostival se standardním sterilním krytím jsme u stovky našich klientů testovali jeden rok. Zjistili jsme, že povrchové defekty, například stržení takzvané papírové kůže, která je u seniorů častá, se hojily v řádu dnů, rozsáhlejší pak týdny. Do rány jsme aplikovali kostival, překryli mikrotenem a převazovali první, třetí až pátý a desátý den. Do dvou týdnů byla na místě původní rány či proleženiny novotvořená, pigmentovaná kůže, která navíc vykazovala ve srovnání s použitím jiných, běžných léčebných prostředků, vyšší pevnost a pružnost,“ uvádí primář MUDr. Jan Štěpán, který řídí LDN II v pražské Fakultní nemocnici v Motole. Staniční sestra a spoluřešitelka studie J. Ehrlichová z téhož pracoviště doplňuje: „Vypozorovali jsme, že u hlubších defektů vedla počáteční aplikace kostivalu k podpoře granulací, které krvácely, ale po vyplnění defektu docházelo poměrně brzy k uzavření rány. Podle našich poznatků je použití kostivalu v rámci léčby povrchových defektů a proleženin u seniorů a dlouhodobě imobilních nemocných velmi vhodné.“
 

Z uvedeného vyplývá, že kostivalová mast, která splňuje nejpřísnější bezpečnostní opatření a požadavky na kvalitu a je nasazována v běžné medicínské praxi s naprosto srovnatelnými výsledky se standardními léky, může přinášet i po mnoha letech používání nová, překvapivá zjištění. Možnost urychlovat léčbu proleženin a kožních defektů u dlouhodobě ležících seniorů bude jistě třeba prověřit ještě v dalších klinických sledováních, mohlo by se ale jednat o zajímavý pokrok v oblasti medicíny a sociálních služeb, jejichž význam bude v nejbližších dekádách určitě narůstat.

Zdroj: Czech Health Media

 

Doporučujeme

Články odjinud