„Křečáky“ chraňte v létě před sluncem

„Křečáky“ chraňte v létě před sluncem

Vystavovat se slunečním paprskům je sice pro mnohé velmi příjemné, ale není to ten nejlepší nápad. A to nejen z důvodu rizika vzniku rakoviny kůže, ale také kvůli případným křečovým žilám. Pokud jimi trpíte, je nerozumné s nimi pobývat delší dobu na slunci.

Co se může stát

  • Sluneční paprsky oslabují vrstvy pokožky, takže je pak méně schopná vyrovnat se s problémy spojenými s křečovými žilami či metličkami.
  • Tyto metličky se vyskytují nejen na dolních končetinách, ale také na stehnech, na břiše, hrudníku a také na obličeji.
  • Jejich vznik je způsoben nedostatečností pojivové tkáně a je důležité jim předcházet.
  • Jenže právě zvýšená expozice slunečních paprsků může vznik metliček podpořit.

Jak paprsky škodí

Ačkoliv neexistuje stoprocentní prevence, můžete minimalizovat vznik metliček a křečových žil. Častý a dlouhý pobyt na slunci totiž vysouší a poškozuje pokožku, která pak ztrácí kolagen. Ten je zodpovědný za plasticitu kůže, a pokud kolagen chybí, není dostatečně chráněná a nemůže aktivně pracovat. Jakmile pokožka není elastická a nemůže se rozpínat, aby se mohla krev v žilách pohybovat, začnou se vytvářet křečové žíly.

Pozor na pigmentaci!

Jedním z dalších problémů, které způsobuje zvýšená expozice slunce na křečové žíly a metličky, je nepřirozená pigmentace na pokožce. Čím více se budete slunit, tím více pigmentace se bude na vaší kůži tvořit. Vyhýbejte se slunci zejména v době mezi 10. a 15. hodinou a používejte opalovací krémy s vysokým UV filtrem.

Dobrá péče se vyplatí

Pokud jste se v minulosti často opalovali a používali místo kvalitních opalovacích krémů jen „dětské“ olejíčky, pak jste zřejmě dovolili slunečním paprskům, aby vnikly do pokožky a poškodily ji. Vaše kůže už pravděpodobně nikdy nebude taková jako dříve, ale s pomocí kvalitních kosmetických přípravků můžete zachránit, co se dá. Existují speciální krémy na křečové žíly či přípravky, kterými můžete metličky zakrýt a pokožku opticky omladit.

www.ulekare.cz

Doporučujeme

Články odjinud