Křečové žíly v zimě

Křečové žíly v zimě

Řekli byste, že máte v těle 96 000 kilometrů cév? Jsou tak dlouhé, že spojené za sebou byste je mohli omotat pětkrát kolem zeměkoule. Kožní cévy dokáží udržet až třicet procent celkového objemu krve v těle. Díky tomu kůže mění fyziologické reakce organismu a stává se nejúčinnější zbraní v boji proti nemocem.

Krev se pohybuje v těle rychlostí dva kilometry za hodinu, a to nejen velkými tepnami a žilami, ale i drobnými kapilárami. Zdravé žíly jsou opatřeny chlopněmi, které umožňují proudění krve jen jedním směrem a zabraňují zpětnému toku. Jestliže chlopně zeslábnou a úplně se nedovírají, krev se může vracet zpět, hromadí se, proud krve je snížen a výsledkem jsou uzlovité vyboulené žíly, nazývané varixy (křečové žíly). Objevují se většinou na lýtkách, v kolenních jamkách a na vnitřní straně stehen. Provázejí to bolestivá a na pohmat citlivá lýtka, zvláště po delším stání. V závažnějších případech oteklé kotníky.

Voda udržuje žíly v kondici

Je známo, že teplá lázeň vyplaví z namožených a unavených nohou ztuhlost a bolest, studená sprcha zase dodá svěžest a čilost. V kapalné, pevné (led) a plynné (pára) formě se voda používá jako nejčastější prostředek ke stimulaci oběhu krve. Aplikace vody na kůži má reflexní účinky na cévy, a to nejen v místě samotném, ale i ve vzdálených částech organismu. Studený obklad odvede nadměrně koncentrovanou krev při zánětech, otocích, vymknutí a podvrtnutí kloubů. Když ponoříte nohy do teplé lázně, odčerpá se krev z oblastí těla, které trpí překrvením. Teplá koupel s přídavkem koupelového oleje nebo soli zlepší prokrvení studených nohou a skvěle je zahřeje. Tuto kratochvíli by si ale měly odpustit jen osoby s vyšším krevním tlakem nebo křečovými žilami.

Střídání tepla a zimy žilám neprospívá

V chladu se cévy stahují, v teple roztahují. Nemocné žíly s oslabenou a málo pružnou stěnou však nestíhají rychle reagovat. jestliže máte „náběh na křečové žíly“ nebo trpíte žilní nedostatečností, vyvarujte se prudkých změn teplot - například v sauně. Koupele střídavě v teplé a studené vodě jsou fajn, jen pokud není voda horká. Nevystavujte nohy přímému působení tepla, třeba v těsném sousedství topení. Nedoporučuje se ani vyhřívání nohou v elektrických bačkorách. Pokud je vám zima na nohy, pomůže vám cvičení.

Podpůrné metody

Pokud trpíte symptomem „těžkých nohou“, pomohou vám střídavé koupele nohou ve vlažné a studené vodě a hned poté aplikace (např. emulze Venoceutical) na lýtka a holeně. Nejenže zvyšuje kožní průtok krve v žilách, ale zároveň zlepšuje i stav pokožky. Do pokožky tyto emulze jemně vmasírujte krouživými pohyby, postupujte od chodidel směrem ke kolenům. Střídejte pravou a levou nohu. Pak odpočívejte s nohama ve vyvýšené poloze. A ještě něco: hodně se pohybujte. Když budete chodit pravidelně na delší procházky, nebo na pěší túry, povzbudíte tím svalovou pumpu. Tlakem lýtkového svalstva se krev lépe dopraví z nohou zpátky k srdci.

ZIMNÍ TIPY:

* Nohám s křečovými žilami nesvědčí delší sevření v botách na sjezdové lyžování. Boty na sjezdové lyžování jsou z bezpečnostních důvodů odolným krunýřem pro nohy. Tento typ obuvi ale fixuje chodidlo vůči holeni stále v jednom úhlu, a to je pro zpomalený žilní odtok to nejhorší.

* Boty na klasický běh na lyžích umožňují propínat střídavě chodidla, a tak podporují svalovou pumpu v odčerpávání krve z dolních končetin. Místo sjezdových lyží tedy nasaďte raději běžky.

ČTĚTE TAKÉ: Zimní kolekce tašek: Rozverná, veselá a s novými motivy!



STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud