Krevní skupina O

| Autor: Iva Hédlová | Rubrika: Zdraví

Vážení čtenáři, dnes pokračujeme ve výčtu prospěšných a neprospěšných potravin pro krevní skupinu O.


Krevní skupina O


Vážení čtenáři, dnes pokračujeme ve výčtu prospěšných a neprospěšných
potravin pro krevní skupinu O.


Oleje a tuky


Krevní skupina O reaguje na konzumaci olejů příznivě. Ty mohou být důležitým
zdrojem živin a podporují vylučování. Jejich výživovou hodnotu můžete
zvýšit, jestliže jejich používání omezíte na mononenasycené druhy, jako
je olivový olej a olej z lněných semínek. Tyto tuky mají příznivé účinky
na srdce a mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi.

Lidé s krevní skupinou O mohou sníst 8 polévkových lžic oleje týdně.


Velmi prospěšné:

Olivový olej, olej ze lněného semínka.


Neutrální:

Olej z řepky olejky, olej z tresčích jater, sezamový olej.


Zakázané:

Kukuřičný olej, bavlníkový olej, podzemnicový olej, saflorový olej.


Ořechy a semínka


Krevní skupina O může nalézt dobrý zdroj doplňkových rostlinných bílkovin
v určitých druzích ořechů a semínek. Tyto potraviny však nemohou v žádném
případě nahradit vysoký obsah bílkovin v mase. Vzhledem k tomu, že tyto
potraviny ve své stravě určitě nepotřebujete, měli byste být velmi střídmí
v jejich konzumaci, protože mají vysoký obsah tuků. Jestliže se snažíte
zhubnout, měli byste se jich vyvarovat úplně. Protože ořechy mohou někdy
způsobit trávicí potíže, snažte se je co nejvíce rozžvýkat. To platí
zejména pro osoby s nemocemi tlustého střeva, která jsou u krevní skupiny O
častější.


Krevní skupina O by měla sníst 8 ořechových jader 4 x týdně.


Velmi prospěšné:

Dýňová semínka, vlašské ořechy.


Neutrální:

Mandle, mandlové máslo, jedlé kaštany, lískové ořechy, pekanové ořechy,
hikorové ořechy, sezamové máslo, slunečnicové máslo, slunečnicová semínka,
sezamová semínka, piniové oříšky.


Zakázané:

Para ořechy, kešu, jádra líčí, arašídy, arašídové máslo, pistácie,
mák.


Luštěniny


Lidé s krevní skupinou O nedokáží zvlášň dobře zpracovat a využít
fazole. Obesně vzato, fazole narušují metabolismus ostatních důležitých
živin, jako jsou živiny obsažené v mase. Zároveň mírně snižují
kyselost ve svalové tkáni, což je nevhodné, protože organismus lidí se
skupinou O funguje lépe, když je reakce ve svalové tkáni mírně kyselá.

Trocha velmi prospěšných fazolí ale podporuje trávicí systém a podporuje
hojení žaludečních vředů, které jsou u krevní skupiny O častým problémem
v důsledku vysokého obsahu žaludeční kyseliny. Jezte tedy fazole s mírou,
jako příležitostný vedlejší chod.


Doporučená týdenní dávka u krevní skupiny O je 2 šálky suchých luštěnin.


Velmi prospěšné:

Fazole adzuki, fazole aduke, strakaté fazole, hrách černooký.


Neutrální:

Černé fazole, bob obecný, fazole fava, zelené fazole, fazolové lusky, zelený
hrách, fazole měsíční, fazol severní, červené fazole, sójové boby, bílé
fazole, hrachové lusky.


Zakázané:

Fazol šarlatový, fazol modrý, čočka červená, obecná i zelená, semena
tamarindu.


Cereálie


Lidé s krevní skupinou O nesnášejí dobře celozrnné pšeničné výrobky,
proto byste je měli zcela vyloučit z Vašeho jídelníčku. Obsahují totiž
lektiny, které reagují jak s Vaší krví, tak i s trávicím traktem a narušují
správné vstřebávání prospěšných potravin.


Pšeničné výrobky jsou hlavním faktorem váhového přírůstku u krevní
skupiny O. Lepek v pšeničných klíčcích u krevní skupiny O narušuje
metabolické procesy. Neefektivní nebo pomalý metabolismus je příčinou
pomalejší přeměny potravin na energii a dochází k ukládání energie ve
formě tuku.


Neutrální:

Amarant, ječmen, pohanka, rýžová kaše, jáhly, rýžové otruby, burisony,
pšenice špalda, pohankové krupky.


Zakázané:

Kukuřičné lupínky ( cornflakes), polenta, pšeničná kaše, pšeničné klíčky,
ovesná mouka, ovesné vločky, drcená pšenice, pšeničné otruby, ovesné
otruby, ovesná kaše.


Chléb a pečivo


Chléb a pečivo mohou být obvykle pro lidi s krevní skupinou O zdrojem potíží,
protože většina z nich obsahuje nějaký druh pšenice. Pro krevní skupinu O
může být zdrojem potíží dokonce i chléb, který neobsahuje pšenici,
jestliže je konzumován hodně a často. Genetická výbava totiž není přizpůsobena
na konzumaci výrobků z obilných zrn.


Výjimku tvoří chléb z naklíčených zrn, který je obvykle k dostání v
chladících pultech obchodů se zdravou výživou. Tento chléb je pro lidi s
krevní skupinou O vstřebatelný, protože lepkové lektiny ( v první řadě
obsažené ve slupkách semínek ) jsou zničeny při procesu klíčení. Na
rozdíl od komerčně vyráběných druhů chleba je živou potravinou s velkým
množstvím neporušených užitečných enzymů.


Lidé s krevní skupinou O mohou sníst denně 2 plátky chleba a l ks pečiva.


Velmi prospěšné:

Chléb z naklíčených zrn


Neutrální:

Chléb z hnědé rýže, bezlepkový chléb, jáhlový chléb, rýžový koláč,
100% žitný chléb, žitný chléb Vita, žitné křupky, chléb ze sojové
mouky, chléb z pšenice špaldy, křehký chléb, vločkový chléb.


Zakázané:

Pšeničné bagety, kukuřičné pečivo, pšenice tvrdá, chléb z naklíčené
pšenice, chléb s vysokým obsahem bílkovin, pšeničný maces, pečivo s
ovesnými otrubami, chléb z celozrnné pšenice, bílé vdolky, vícezrnný chléb,
vdolky s pšeničnými otrubami.


Obilí a těstoviny


Neexistuje obilí nebo těstoviny, které by mohly být vysoce prospěšné
pro krevní skupinu O.


Většina těstovin se vyrábí z pšenice semoliny, proto budete muset pečlivě
vybírat, když je budete chtít příležitostně sníst. Těstoviny vyrobené
z pohanky, topinanburů nebo rýžové mouky jsou krevní skupinou O lépe
tolerovány. Ale ani tak nepředstavují základní potravinu pro Vaši stravu a
měly by být omezeny ve prospěch užitečnějších potravin živočišného původu.


Lidé s krevní skupinou O mohou sníst 3 šálky suchých obilovin týdně a
3 šálky suchých těstovin týdně.


Neutrální:

Mouka z ječmene, rýžová mouka, těstoviny z topinanburů, hnědá rýže,
divoká rýže, mouka kvinoa, bílá rýže, mouka z pšenice špaldy, pohanka,
žitná mouka, rýže basmati.


Zakázané:

Pšeničná mouka, ovesná mouka, mouka obsahující lepek, mouka z naklíčené
pšenice, bílá mouka, mouka z tvrdé pšenice, těstoviny z pšenice semoliny,
celozrnná pšeničná mouka, kuskus, grahamová mouka, špenátové těstoviny,
bulgur.


autor: Iva Hédlová

Poradna zdravé výživy

Další články z rubriky

Pozor! 7 věcí, které se vám nehty pokouší říct o vašem zdraví

Pozor! 7 věcí, které se vám nehty pokouší říct o vašem zdraví

30. 11. | Všechny se snažíme mít ruce krásné, upravené, s dobrou manikúrou. Jenže daleko důležitější než…

7 situací, kdy podprsenka může škodit zdraví

7 situací, kdy podprsenka může škodit zdraví

28. 11. | Hledáte padnoucí podprsenku? Nejste sama. Ideální podprsenka by vás neměla nikde utlačovat, škrtit…

Jak opravdu zhubnout, i když nemáte čas chodit cvičit?

Jak opravdu zhubnout, i když nemáte čas chodit cvičit?

19. 11. | 2 | Stačí minimum pomůcek z domácnosti a docílíte stejného efektu formování postavy jako na strojích ve…

Chcete zhubnout? Vykašlete se na diety a netýrejte se!

Chcete zhubnout? Vykašlete se na diety a netýrejte se!

12. 11. | Zhubnout není nemožné. Je jen potřeba vědět jak na to. Základem je udržet si dobrou náladu a…