Krevní skupina O - vznik, vývoj a vlastnosti

| Autor: Iva Hédlová | Rubrika: Zdraví

Vaše krevní skupin je silným genetickým otiskem, který Vás identifikuje tak přesně, jako Vaše DNA. Když použijete Vaši individuální charakteristiku krevní skupiny jako vodítko pro způsob stravování a životního stylu, budete zdravější, dosáhnete přirozenou cestou své ideální hmotnosti a podstatně zpomalíte proces stárnutí.

Krevní skupina O

vznik, vývoj a vlastnosti


Vaše krevní skupin je silným genetickým otiskem, který Vás identifikuje
tak přesně, jako Vaše DNA. Když použijete Vaši individuální
charakteristiku krevní skupiny jako vodítko pro způsob stravování a životního
stylu, budete zdravější, dosáhnete přirozenou cestou své ideální
hmotnosti a podstatně zpomalíte proces stárnutí.


O znamená starý ( Old). Jde o nejstarší krevní skupinu lidstva, která
se objevila přibližně před 40 000 lety a posunula lidský druh na vrchol
potravinového řetězce, takže se z něho stala nejnebezpečnější šelma na
zemi.Člověk se živil především lovem zvěře a postupně s mizejícími stády
přešel i na stravu rostlinnou, různá semena, plody, kořínky apod.


Člověk s krevní slupinou O je především konzumentem masa, má odolný
trávicí systém, nadměrně aktivní imunitní systém, nesnáší adaptaci na
novou stravu a změny prostředí, nejlépe reaguje na stres intenzivní
fyzickou aktivitou a potřebuje účinný metabolismus k udržení štíhlosti a
energie.


Lidem s krevní skupinou O prospívá intenzivní fyzické cvičení a živočišné
bílkoviny. Trávicí trakt těchto lidí si pamatuje dávné doby, kdy lovci -
sběrači museli být ve výtečné fyzické kondici a živili se převážně
masem.Stravovací doporučení současnosti všeobecně odrazují od nadměrné
konzumace živočišných bílkovin, protože bylo prokázáno, že nasycené
tuky představují rizikový faktor v rozvoji srdečních onemocnění a
rakoviny. Bylo totiž zjištěno, že většina masa, které v dnešní době
konzumujeme, obsahuje velké množství tuku a je znehodnoceno nevybíravým používáním
hormonů a antibiotik.


Naštěstí se v poslední době dostává do popředí také maso vypěstované
v organickém zemědělství a od zvířat s volným výběhem. Ťspěch stravování
pro krevní skupinu O závisí na tom, zda použijete pouze libové maso, drůbež
a ryby, neobsahující žádné chemické látky. Lidé s krevní skupinou O
nemají tolik v oblibě mléčné výrobky a obilí jako jiné krevní skupiny,
protože jejich trávicí systém se na ně dosud ještě pořádně
neadaptoval.


Na začátku stravování pro krevní skupinu O budete ubývat na váze pouze
tím, že omezíte konzumaci obilí, chleba, luštěnin a fazolí. Hlavním
faktorem váhového přírůstku lidí s krevní skupinou O je lepek, který je
obsažen v pšeničných klíčcích a celozrnných výrobcích. Místo uchování
štíhlé linie a stavu s vysokou energií dojde působením lepkových lektinů
k porušení metabolismu inzulínu a narušení efektivního využití kalorií.
Konzumaci lepku lze přirovnat k používání benzinu se špatným oktanovým
číslem v automobilu. Namísto dodání paliva jen ztěžuje motoru práci.
Kukuřice působí stejně, ale ne v takovém rozsahu jako pšenice. K váhovému přírůstku
přispívají také další faktory. Určité druhy fazolí a luštěnin,
zejména čočka a fazol obecný, obsahují lektiny, které se ukládají do
svalové tkáně a způsobují v nich zásaditou reakci, čímž se snižuje
jejich schopnost fyzické aktivity.

Další faktor, který se podílí na váhovém přírůstku u krevní skupiny O
má vztah k funkci štítné žlázy. Lidé s krevní skupinou O mají sklon k nízkým
hladinám hormonů štítné žlázy
. Tento stav nastává proto, že krevní
skupina O nevstřebává v dostatečném množství jód. ( Jód je prvek, jehož
hlavní funkcí je tvorba hormonů štítné žlázy. Mezi příznaky nedostatečného
vstřebávání jódu patří váhový přírůstek, zadržování tekutin v těle,
úbytek svalové tkáně a velká únava.


POTRAVINY PODPORUJÍCÍ VÁHOVÝ PŘÍRťSTEK



  • Pšeničný lepek - narušuje účinnost inzulínu,
    zpomaluje metabolismus

  • Kukuřice - narušuje účinnost inzulínu, zpomaluje
    metabolismus

  • Fazol obecný - narušuje využití kalorií

  • Modré fazole - narušují využití kalorií

  • Čočka - potlačuje správný metabolismus živin

  • Zelí - potlačuje tvorbu hormonů štítné žlázy

  • Růžičková kapusta - potlačuje tvorbu hormonů štítné
    žlázy

  • Květák - potlačuje tvorbu hormonů štítné žlázy

  • Hořčice - potlačuje tvorbu hormonů štítné žlázy


POTRAVINY PODPORUJÍCÍ VÁHOVÝ ŤBYTEK



  • Mořská řasa - obsahuje jód, zvyšuje tvorbu hormonů štítné
    žlázy

  • Mořské produkty - obsahují jód, zvyšují tvorbu hormonů
    štítné žlázy

  • Sůl s jódem - obsahuje jód, zvyšuje tvorbu hormonů štítné
    žlázy

  • Játra - zdroj vitamínů řady B, podporují účinný
    metabolismus

  • Červené maso - podporuje účinný metabolismus

  • Kapusta, špenát, brokolice - podporují účinný
    metabolismu


Pokračování příště.


autor: Iva Hédlová

Poradna zdravého hubnutí

www.studiohedis.help24


Další články z rubriky

5 největších mýtů o liposukci: Čemu se vyhnout a komu neprospěje?

5 největších mýtů o liposukci: Čemu se vyhnout a komu neprospěje?

Dnes | Reklama je mocným lákadlem, zvláště co se týče hubnutí v oblasti kritických partií. Chcete-li se…

Vánoční vzkaz pro muže: Jak se trefit s dárky a co nikdy nekoupit!

Vánoční vzkaz pro muže: Jak se trefit s dárky a co nikdy nekoupit!

Dnes | Muži vědí, že máme rády kosmetiku a parfémy, jenže většinou naprosto netuší, co přesně z toho nám…

Pozor! 7 věcí, které se vám nehty pokouší říct o vašem zdraví

Pozor! 7 věcí, které se vám nehty pokouší říct o vašem zdraví

30. 11. | Všechny se snažíme mít ruce krásné, upravené, s dobrou manikúrou. Jenže daleko důležitější než…

7 situací, kdy podprsenka může škodit zdraví

7 situací, kdy podprsenka může škodit zdraví

28. 11. | Hledáte padnoucí podprsenku? Nejste sama. Ideální podprsenka by vás neměla nikde utlačovat, škrtit…