Krok zpátky v hygieně?

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Sdružení obrany spotřebitelů ČR upozorňuje a varuje, že některé změny v hygienické vyhlášce, která má platit od 1. listopadu tohoto roku, mohou znamenat snížení úrovně ochrany zdraví spotřebitelů.

Od počátku listopadu mají platit změny vyhlášky, které do budoucna neukládají provozovatelům restaurací povinnost oddělovat toalety pro personál a pro hosty, dokonce ani oddělené toalety pro muže a ženy. Už také nebude nutné odvíjet počet těchto zařízení od počtu míst v restauraci. Dále nebude povinností mít v umyvadle na WC tekoucí teplou vodu. Vyhláška č.107/2001 Sb., v níž byla podobná povinnost zakotvena a byla zopakována ve vyhlášce 137/2004 Sb., nebyla výmyslem Evropské unie, ani důsledkem zaváděním evropské legislativy. Každá země EU má právo si stanovit vlastní pravidla v určitém oblasti, a tato k nim patří.
„Jsme přesvědčeni, že společná toaleta pro hosty a personál, který přichází do styku s jídlem, je výrazným krokem zpět. Nikdo nemůže zaručit, že do těchto míst nepřijde osoba nakažená nějakou chorobou a ani zdaleka nesplňující hygienické požadavky, které musí (zatím) splňovat personál,“ zdůrazňuje mluvčí SOS Ivana Picková.

SOS není proti zmírnění vyhlášky, která stanovila velmi přísná pravidla pro některé pokrmy a jejich uchovávání v restauračních zařízeních. „Dejme tomu stanovení 24 hodin k jejich možné konzumaci bychom považovali za rozumnou hranici. Není možné sklouznout do druhého extrému s tím, že guláše a podobné pokrmy se budou v restauracích ohřívat několik dní,“ upozorňuje Ing. Jarmila Hubená, CSc., která se problematickou hygieny a potravin v SOS zabývá. „Zároveň považujeme za krok zpět zrušení povinnosti používání pákových baterii. Hygieny v těchto zařízeních není nikdy dost, jde o zdraví jak hostů, tak personálu,“ zdůrazňuje Ing. Hubená, CSc.

zdroj: Sdružení obrany spotřebitelů ČR
www.spotrebitele.info

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…