Krutý boj s časem: Otec chce svým sedmi dětem ukázat svět, než oslepnou | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Krutý boj s časem: Otec chce svým sedmi dětem ukázat svět, než oslepnou

Až do loňského srpna byli Appletonovi považováni za chodící reklamu na velkou, šťastnou rodinu. Stavitel z britského Hampshiru Jimmy Appleton (39) má se svou ženou Sherri sedm dětí. Sedm důvodů k radosti, chtělo by se říci. Nic ale není tak růžové, jak to může na první dojem působit. Všechny děti jsou totiž nositeli vzácné genetické poruchy a hrozí jím slepota.

Jak to celé začalo?

Samuel, nejstarší syn Jimmyho a Sherri, byl šikovným tesařem. V srpnu 2012 náhle onemocněl a stěžoval si na špatné vidění. Všichni se báli, aby neměl rakovinu, diagnóza zazněla ale jiná. Hereditární Leberova oční neuropatie – vada, která se dědí po přeslici.

Krátce poté, co mu byla vada stanovena, se jeho zrak začal radikálně zhoršovat. Během pár týdnů přestal vidět úplně. Podobně neradostnou perspektivu lékaři potvrdili u všech ostatních šesti sourozenců – Phoenixe (20), Flynna (8), Willow (7), Quinna ( 5), Eli (3), a nejmenšího Jim-Boba (10 měs).

Správný táta

Na rozdíl od jiných mužů, kteří při podobných příležitostech (a leckdy mnohem mírnějších) berou do zaječích, Jimmy se zachoval jako pravý chlap. Dospěl k jedinému možnému závěru: Chce svým dětem ukázat všechno, co svět nabízí, dokud to ještě vidí.

„Chci, aby zažily vše, co mohou, dokud ještě mohou – výlety, výstavy, koncerty, sporty… Cokoliv, co chtějí vyzkoušet, jim chci dopřát,“ říká Jimmy. „Čelím tomu, co mé děti čeká, jediným možným způsobem – ukážu jim krásy života, aby až jim nebudou sloužit oči, si dokázaly představit, co kolem nich je,“ říká smutně, ale přesto odhodlaně.

Také tiše doufá, že ostatní děti se se slepotou poperou stejně dobře a statečně, jako jejich nejstarší bráška, ke kterému všichni vzhlížejí s obdivem.

Hereditární Leberova oční neuropatie

Pokud jste dodnes o této nemoci neslyšeli, patříte mezi šťastnou většinu, které nevstoupila do života. Vězte, že s touto nemocí nejsou vyhlídky nikterak pěkné. Nositelkami této nemoci jsou pouze ženy. Nemoc způsobuje rozpad buněk očního nervu. Slepota se nejčastěji objeví po dvacátém roce života u mužů, u žen v pozdějším věku. Od prvního příznaku do plného rozvinutí choroby uplynou nejčastěji pouhé týdny. Prvním signálem, že něco není v pořádku, je rozmazané vidění a ztráta barvocitu.

Stéblo naděje pro tonoucí

Každý, kdo se ocitne v těžké situaci, hledá aspoň maličkatou naději, které by se chytil. Pro tuto rodinu je onou nadějí paradoxně statistika – absolutní ztráta zraku potká „pouhých“ 50 % mužů a žen ještě méně – „jenom“ 15 %. Na tyto vyhlídky zatím ale nikdo z nich nemyslí a snaží se svým dětem dopřát co nejkrásnější dětství plné lásky, smíchu a dobrodružství – zkrátka takové, na které budou vzpomínat celý život.

Foto: Profimedia.cz

Doporučujeme

Články odjinud