Která mrkev je zdravější ?

| Autor: Helena Svobodná | Rubrika: Zdraví

Zdravá výživa leží na srdci téměř každému. Zelenina a ovoce jsou v tomto směru jasným favoritem. O zelenině je známo, že by se měla jíst syrová. Tepelné zpracování způsobuje částečnou ztrátu vitamínů a dalších nutričních hodnot. Neplatí to však u mrkve.

Která mrkev je zdravější ?


Zdravá výživa leží na srdci téměř každému. Zelenina a ovoce jsou v
tomto směru jasným favoritem. O zelenině je známo, že by se měla jíst
syrová. Tepelné zpracování způsobuje částečnou ztrátu vitamínů a dalších
nutričních hodnot. Neplatí to však u mrkve.


Vědci zjistili, že tepelné zpracování mrkve zvyšuje její hodnotu. Vařená
mrkev obsahuje například o 35% více fenolických antioxidantů než syrová.
Vědci z Arkansasu si to vysvětlují změknutím mrkve a následným snadnějším
uvolňováním těchto antioxidantů z buněk.


Antioxidanty jsou schopné v těle ničit volné radikály, které jsou příčinou
mnoha chronických nemocí. Mohou také způsobovat rakovinu.


 autor: Helena


Další články z rubriky

Syndrom vyhoření: Zjistěte, jestli hrozí i vám

Syndrom vyhoření: Zjistěte, jestli hrozí i vám

Dnes | Vyhoření je v současné době častá diagnóza. Jenže je ještě horší než vyčerpání. Nejvíc se syndrom…

11 druhů jógy: Která vás zbaví stresu a která nadbytečných kil?

11 druhů jógy: Která vás zbaví stresu a která nadbytečných kil?

Včera | Vinyasa, Jivamukti, Hathajóga, nebo Bikram jóga? Typů jógy je nepřeberné množství. A stejně…

5 návyků, které škodí vašemu zdraví víc než kouření

5 návyků, které škodí vašemu zdraví víc než kouření

17. 1. | 1 | Ano, všichni víme, že kouření škodí zdraví. Jenže jsou tu ještě další činnosti, které běžně často…

9 příčin návalů horka, které nemají nic společného s menopauzou

9 příčin návalů horka, které nemají nic společného s menopauzou

14. 1. | 1 | Tři čtvrtiny žen trpí v přechodu návaly horka. Vnímají to jako postupně se zintenzivňující pocit…