Která mrkev je zdravější ?

| Autor: Helena Svobodná | Rubrika: Zdraví

Zdravá výživa leží na srdci téměř každému. Zelenina a ovoce jsou v tomto směru jasným favoritem. O zelenině je známo, že by se měla jíst syrová. Tepelné zpracování způsobuje částečnou ztrátu vitamínů a dalších nutričních hodnot. Neplatí to však u mrkve.

Která mrkev je zdravější ?


Zdravá výživa leží na srdci téměř každému. Zelenina a ovoce jsou v
tomto směru jasným favoritem. O zelenině je známo, že by se měla jíst
syrová. Tepelné zpracování způsobuje částečnou ztrátu vitamínů a dalších
nutričních hodnot. Neplatí to však u mrkve.


Vědci zjistili, že tepelné zpracování mrkve zvyšuje její hodnotu. Vařená
mrkev obsahuje například o 35% více fenolických antioxidantů než syrová.
Vědci z Arkansasu si to vysvětlují změknutím mrkve a následným snadnějším
uvolňováním těchto antioxidantů z buněk.


Antioxidanty jsou schopné v těle ničit volné radikály, které jsou příčinou
mnoha chronických nemocí. Mohou také způsobovat rakovinu.


 autor: Helena


Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…