Která mrkev je zdravější ?

| Autor: Helena Svobodná | Rubrika: Zdraví

Zdravá výživa leží na srdci téměř každému. Zelenina a ovoce jsou v tomto směru jasným favoritem. O zelenině je známo, že by se měla jíst syrová. Tepelné zpracování způsobuje částečnou ztrátu vitamínů a dalších nutričních hodnot. Neplatí to však u mrkve.

Která mrkev je zdravější ?


Zdravá výživa leží na srdci téměř každému. Zelenina a ovoce jsou v
tomto směru jasným favoritem. O zelenině je známo, že by se měla jíst
syrová. Tepelné zpracování způsobuje částečnou ztrátu vitamínů a dalších
nutričních hodnot. Neplatí to však u mrkve.


Vědci zjistili, že tepelné zpracování mrkve zvyšuje její hodnotu. Vařená
mrkev obsahuje například o 35% více fenolických antioxidantů než syrová.
Vědci z Arkansasu si to vysvětlují změknutím mrkve a následným snadnějším
uvolňováním těchto antioxidantů z buněk.


Antioxidanty jsou schopné v těle ničit volné radikály, které jsou příčinou
mnoha chronických nemocí. Mohou také způsobovat rakovinu.


 autor: Helena


Další články z rubriky

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Dnes | Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by…

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

24. 4. | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

24. 4. | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…