Která mrkev je zdravější ?

| Autor: Helena Svobodná | Rubrika: Zdraví

Zdravá výživa leží na srdci téměř každému. Zelenina a ovoce jsou v tomto směru jasným favoritem. O zelenině je známo, že by se měla jíst syrová. Tepelné zpracování způsobuje částečnou ztrátu vitamínů a dalších nutričních hodnot. Neplatí to však u mrkve.

Která mrkev je zdravější ?


Zdravá výživa leží na srdci téměř každému. Zelenina a ovoce jsou v
tomto směru jasným favoritem. O zelenině je známo, že by se měla jíst
syrová. Tepelné zpracování způsobuje částečnou ztrátu vitamínů a dalších
nutričních hodnot. Neplatí to však u mrkve.


Vědci zjistili, že tepelné zpracování mrkve zvyšuje její hodnotu. Vařená
mrkev obsahuje například o 35% více fenolických antioxidantů než syrová.
Vědci z Arkansasu si to vysvětlují změknutím mrkve a následným snadnějším
uvolňováním těchto antioxidantů z buněk.


Antioxidanty jsou schopné v těle ničit volné radikály, které jsou příčinou
mnoha chronických nemocí. Mohou také způsobovat rakovinu.


 autor: Helena


Další články z rubriky

6 večerních rituálů, které vám pomůžou hubnout

6 večerních rituálů, které vám pomůžou hubnout

18. 2. | Co kdybyste mohla hubnout jen díky tomu, že změníte svoje večerní rituály? Zní to až moc jednoduše,…

Pozor! Jak poznáte, že má někdo z vašich blízkých Alzheimera?

Pozor! Jak poznáte, že má někdo z vašich blízkých Alzheimera?

16. 2. | 1 | Dodnes nevíme proč, ale Alhzeimerova choroba postihuje hlavně ženy. Možná proto, že jsou obecně…

Nejlepší rybí obědy: Fish&chips i ryba na fenyklu

Nejlepší rybí obědy: Fish&chips i ryba na fenyklu

15. 2. | Naučte se jíst zdravé rybí maso, ať už v odlehčené podobě na fenyklu a grapefruitu nebo v podobě…

Problémy v přechodu: Zastavte je bez chemie

Problémy v přechodu: Zastavte je bez chemie

14. 2. | Žen v období menopauzy je v Čechách v tuto chvíli tři čtvrtě milionu, půl milionu má potíže a…