Která mrkev je zdravější ?

| Autor: Helena Svobodná | Rubrika: Zdraví

Zdravá výživa leží na srdci téměř každému. Zelenina a ovoce jsou v tomto směru jasným favoritem. O zelenině je známo, že by se měla jíst syrová. Tepelné zpracování způsobuje částečnou ztrátu vitamínů a dalších nutričních hodnot. Neplatí to však u mrkve.

Která mrkev je zdravější ?


Zdravá výživa leží na srdci téměř každému. Zelenina a ovoce jsou v
tomto směru jasným favoritem. O zelenině je známo, že by se měla jíst
syrová. Tepelné zpracování způsobuje částečnou ztrátu vitamínů a dalších
nutričních hodnot. Neplatí to však u mrkve.


Vědci zjistili, že tepelné zpracování mrkve zvyšuje její hodnotu. Vařená
mrkev obsahuje například o 35% více fenolických antioxidantů než syrová.
Vědci z Arkansasu si to vysvětlují změknutím mrkve a následným snadnějším
uvolňováním těchto antioxidantů z buněk.


Antioxidanty jsou schopné v těle ničit volné radikály, které jsou příčinou
mnoha chronických nemocí. Mohou také způsobovat rakovinu.


 autor: Helena


Další články z rubriky

Jak udělat dokonalý smažák? Známe 4 triky!

Jak udělat dokonalý smažák? Známe 4 triky!

Dnes | Na klasický smažený sýr dostane čas od času chuť každý z nás. Ne vždy se ale povede, aby sýr ze…

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

22. 5. | Superpotravinami se to v poslední době všude jen hemží a výživoví poradci si je nemohou vynachválit…

7 rychlých receptů: Jak na chutné pomazánky

7 rychlých receptů: Jak na chutné pomazánky

22. 5. | Chystáte oslavu nebo posezení s přáteli a lámete si hlavu nad občerstvením? Vyzkoušejte jednohubky…

Ochutnejte jarní polévky: Chřestová, špenátová nebo okurková

Ochutnejte jarní polévky: Chřestová, špenátová nebo okurková

19. 5. | Lehké jarní polévky, které vám rychle půjdou od ruky. Vyzkoušejte třeba sezonní chřestovou nebo…