Kuchyňky na pracovišti versus toalety. Kde číhá více nebezpečných bakterií?

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Kuchyňky sdílené mnoha zaměstnanci na pracovišti jsou kontaminovány bakteriemi tak, že mnohdy v tomto ohledu předčí i toalety. Podle britského průzkumu jsou přitom největšími semeništi choroboplodných zárodků držáky konvice a dvířka mikrovlnných trub. Polovina ze všech ploch ve společné kuchyňce zaměstnanců je kontaminována nebezpečnými střevními bakteriemi.

Kuchyňky na pracovišti versus toalety. Kde číhá více nebezpečných bakterií?

A důvodem je prostě a jednoduše to, že lidé nedodržují striktně hygienu a často si nemyjí ruce. Když se pak všichni dotknou držáku konvice či dvířek mikrovlnné trouby, bakterie z jejich rukou se mohou šířit.

Semeništěm koliformních bakterií – tedy těch žijících ve střevech a ve výkalech – jsou také odkapávače, kde jich je podle hygienického průzkumu na pracovištích čtyřikrát více, než je povolený limit.

„V průměru lze říci, že pětasedmdesát procent ploch v zaměstnaneckých kuchyňkách obsahuje více bakterií než průměrná toaletní mísa na ženském záchodě,“ tvrdí mluvčí společnosti Initial Hygiene.

„Pravidelné mytí rukou mýdlem a teplou vodou se prokázalo jako skvělá metoda ke snížení množství patogenů na pokožce a jejich šíření dále v prostoru. Pokud se budou všichni pravidelně před jídlem, po jídle a především po návštěvě toalety mýt, pracoviště může být zdraví neškodné a bezpečné,“ tvrdí doktor Peter Barratt ze společnosti Initial Hygiene.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…