Kuřáci mají naději na bezpečnější cigarety

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Po vlně žalob namířených proti tabákovým gigantům, v nichž se v USA kuřáci postižení rakovinou plic chtěli domoci odškodnění, se objevují spekulace o vývoji bezpečnějšího kuřiva.

Největší firmy vyvážející cigarety a tabák do celého světa zaplatily týmy biochemiků a specialistů s úkolem na minimum potlačit nepříznivé účinky kouření. Chtějí tak předejít dalším žalobám, ale hlavně omezit úbytek kuřáků a tedy zvýšit objem prodeje tabákových výrobků. V západním světě totiž spotřeba cigaret mírně klesá, přičemž protikuřácká opatření a osvěta nabývají na intenzitě i agresivitě.

Pokud mají být cigarety bezpečnější, musejí mít především kvalitní filtr. Proto se firmy zaměřují na jeho zdokonalení takovým způsobem, aby byl schopen zachytit maximum z několika tisíc škodlivých látek. Odborníci ale varují, že při kouření kuřáci nevdechují jen kouř z filtru, ale že se do okolí uvolňuje i nefiltrovaný dým z hořícího konce.

Zdokonalovat cigaretové filtry se už spoustu let snaží biochemik Bertram Eichel, který pracoval v tabákovém průmyslu pro největší světové giganty od roku 1969. Teď byl propuštěn, protože začal veřejně hovořit o jedovatosti cigaretového kouře.
Ve své práci ale pokračuje dále ve vlastní firmě. Právě on je tím geniálním mozkem, který přivedl na svět filtr s iontovým měničem, který dokáže z kouře vychytat veškerý akrolein a hydrogen kyanid působící jako těžký jed, který ničí bílé krvinky.

"Vím o škodlivosti kouře, ale mí nadřízení mi o tom zakazovali hovořit. Chtějí něco, čím by se prudkým jedům z kouře dalo předcházet. Bojí se ale, že když odborník veřejně uzná, že kouř je smrtelně jedovatý, zvýší se počet žalob a sníží prodej cigaret. Odešel jsem a věnuji se zdokonalování filtrů na vlastní pěst. Nechci zvýšit prodej cigaret, chci ochránit lidi, kteří se té drogy nedokáží vzdát," prohlásil doktor Eichel. (Plus)

Co by se podle vás mělo udělat pro omezení kouření? Má smysl zakazovat reklamu? Vadí vám kouření na veřejných prostranstvích a v restauracích? Je zakazování kouření omezování svobody kuřáků?

Další články z rubriky

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Dnes | Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by…

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

24. 4. | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

24. 4. | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…