Kvůli teplé zimě nás v létě čeká invaze komárů, tvrdí němečtí vědci

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Jedna z nejteplejších zim za posledních 130 let má před sebou poslední třetinu. A už teď je jasné, že střední Evropu neohrozí žádným krutým mrazem. Němečtí entomologové proto s předstihem oznámili, že v tůních, močálech, rybnících a dalších vodních zdrojích přežila většina vajíček komárů. V létě nás tak čeká větší invaze krvelačného hmyzu, než na jakou jsme po běžné chladné zimě zvyklí.

Kvůli teplé zimě nás v létě čeká invaze komárů, tvrdí němečtí vědci

„Mírná zima jim vždy skutečně pomůže,“ uvedl Sven Klimpel z Senckenbergova institutu ve Frankfurtu nad Mohanem pro německou edici deníku Local.

Spící vajíčka komárů jsou v zimních měsících citlivá vůči extrémně chladné vodě. Letos ale voda promrzla málokde. „Tento hmyz profituje z klimatických změn a neustálého stírání rozdílů mezi jednotlivými ročními obdobími,“ dodává Klimpel.

Zatím jeho tým entomologů neobjevil v celém Německu žádné larvy. Komáři se tak ještě nezačali líhnout, ačkoli řada oblastí je bez mrazů už několik týdnů. Jakmile přijde pár po sobě jdoucích dní s teplotou nad deset stupňů Celsia, komáří larvy se vylíhnou.

Krom běžných středoevropských druhů se zřejmě musíme připravit také na komáry žijící jižněji. Rozšíří roje upířích samiček, které se kvůli vajíčkům musejí nacpat na bílkoviny bohatou stravou – krví teplokrevných živočichů. Samci komárů sají pouze nektar.

Němečtí entomologové přitom už loni zaznamenali v jižních oblastech své země komára tygrovaného – asijský druh. Stejného komára – přenašeče západonilské horečky a horečky dengue – popsali také na jižní Moravě.

„Tyto tropické druhy se budou šířit napříč Evropou a zamíří víc na sever,“ předpovídá Klimpel.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Včera | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…