Kysané zelí odhání rakovinu

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Že je kysané zelí zdravé, věděly už naše babičky. Když si vnouček stěžoval, že ho bolí bříško, naservírovaly mu porci kyselého zelí přímo ze sudu, zmučené bříško se rychle vyprázdnilo a bolest byla ta tam.

Vědecké týmy však v posledních letech dokazují, že pokrmy obsahující tuto kyselou pochoutku prospívají zdraví nejen při zácpě, ale i jako prevence řady dalších onemocnění! Kysané zelí totiž nejen zvyšuje odolnost organismu, ale účinně chrání také před vznikem rakoviny jater, plic, tlustého střeva a prsu.

Látky zabraňující nádorovému bujení však neobsahuje zelí jako takové, ozdravné účinky mu dodává až proces kysání. Během něj totiž v zelí vznikají takzvané izotiokyanáty – látky, které mají silně protirakovinné účinky.

Potrpíte-li si tedy na vepřo-knedlo-zelo a říkáte si, že alespoň zelím děláte něco pro zdraví, mýlíte se. Ani vařené, ani dušené, dokonce ani syrové, ale pouze kysané zelí dokáže zahnat i ty nejzhoubnější nemoci! (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…