Kysané zelí odhání rakovinu

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Že je kysané zelí zdravé, věděly už naše babičky. Když si vnouček stěžoval, že ho bolí bříško, naservírovaly mu porci kyselého zelí přímo ze sudu, zmučené bříško se rychle vyprázdnilo a bolest byla ta tam.

Vědecké týmy však v posledních letech dokazují, že pokrmy obsahující tuto kyselou pochoutku prospívají zdraví nejen při zácpě, ale i jako prevence řady dalších onemocnění! Kysané zelí totiž nejen zvyšuje odolnost organismu, ale účinně chrání také před vznikem rakoviny jater, plic, tlustého střeva a prsu.

Látky zabraňující nádorovému bujení však neobsahuje zelí jako takové, ozdravné účinky mu dodává až proces kysání. Během něj totiž v zelí vznikají takzvané izotiokyanáty – látky, které mají silně protirakovinné účinky.

Potrpíte-li si tedy na vepřo-knedlo-zelo a říkáte si, že alespoň zelím děláte něco pro zdraví, mýlíte se. Ani vařené, ani dušené, dokonce ani syrové, ale pouze kysané zelí dokáže zahnat i ty nejzhoubnější nemoci! (Plus)

Další články z rubriky

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Včera | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Včera | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…