Kysané zelí odhání rakovinu

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Že je kysané zelí zdravé, věděly už naše babičky. Když si vnouček stěžoval, že ho bolí bříško, naservírovaly mu porci kyselého zelí přímo ze sudu, zmučené bříško se rychle vyprázdnilo a bolest byla ta tam.

Vědecké týmy však v posledních letech dokazují, že pokrmy obsahující tuto kyselou pochoutku prospívají zdraví nejen při zácpě, ale i jako prevence řady dalších onemocnění! Kysané zelí totiž nejen zvyšuje odolnost organismu, ale účinně chrání také před vznikem rakoviny jater, plic, tlustého střeva a prsu.

Látky zabraňující nádorovému bujení však neobsahuje zelí jako takové, ozdravné účinky mu dodává až proces kysání. Během něj totiž v zelí vznikají takzvané izotiokyanáty – látky, které mají silně protirakovinné účinky.

Potrpíte-li si tedy na vepřo-knedlo-zelo a říkáte si, že alespoň zelím děláte něco pro zdraví, mýlíte se. Ani vařené, ani dušené, dokonce ani syrové, ale pouze kysané zelí dokáže zahnat i ty nejzhoubnější nemoci! (Plus)

Další články z rubriky

Trápí vás bolesti žaludku? Tyto věci nedělejte nalačno!

Trápí vás bolesti žaludku? Tyto věci nedělejte nalačno!

Včera | Problémy se žaludkem rozhodně nejsou nic příjemného. Mohou mít řadu příčin, někdy si je ale možná…

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

23. 9. | 10 | Jídlo hraje na cestách důležitou roli. Když nám nekručí v žaludku, hned si své zážitky užíváme…

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

21. 9. | Zdravotní stav člověka se dá vyčíst z mnoha ukazatelů. Jedním z nich je jazyk. Pokud je růžový až…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…