Laciné čaje obsahují vysokou koncentraci fluoridu a jejich nadměrná konzumace může škodit

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Britští biochemici z University of Derby varují před nadměrnou konzumací laciných čajů. Podle jejich analýz totiž nejlevnější a supermarketové značky a velká balení čajů obsahují vysokou koncentraci fluoridu. Pokud člověk zkonzumuje denně více než čtyři miligramy tohoto prvku, může to vést k poškození zubů, kostí a ledvin.

Laciné čaje obsahují vysokou koncentraci fluoridu a jejich nadměrná konzumace může škodit

Fluorid je pro zdraví zubů a kostí nezbytný. Jak už to tak ale bývá, všeho moc škodí. A nadbytek fluoridu vede ke zdravotním problémům – bolestem kloubů, oslabení svalů, osteoporóze, křehkosti zubů a ledvinovým poruchám.

Profesoři Aradhana Mehraová a Paul Lynch z University of Derby analyzovali obsah fluoridu v laciných čajích, které prodávají supermarkety za výhodnou cenu v ekonomickém balení. Většina těchto sáčkových čajů obsahovala vysokou koncentraci fluoridu. A konzumací čtyř šálků tohoto čaje denně dostává člověk do sebe denně 75 až 120 procent doporučené denní dávky fluoridu.

A proč obsahují laciné čaje tolik fluoridu? Jednoduše proto, že jsou vyráběny z nejstarších listů čajovníku neboli kamélie čínské. Čajovník má tendenci nasávat fluorid z půdy do sebe. A staré dřevo a listy obsahují vysokou koncentraci tohoto prvku. Zatímco pupeny a mladé lístky jen velmi málo. Při třízení čaje v sušárnách jsou mladé lístky odebrány na nejkvalitnější a nejdražší čaje. Naopak nejstarší listy putují na ty laciné sáčkové. Proto tyto čaje obsahují více fluoridu než dražší sypaný čaj z mladých lístků.

„Pokud člověk konzumuje velké množství čaje každý den, měl by se vyhnout laciným nálevům ze sáčku. Více než tři sáčky denně už mohou totiž škodit,“ tvrdí autoři studie.

Češi však nejsou takoví čajoví nadšenci jako Britové a předávkování fluoridem z čaje jim hrozí méně.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…

Je vám pořád zima? Takhle se skutečně zahřejete!

Je vám pořád zima? Takhle se skutečně zahřejete!

28. 12. 2017 | Čtyřicet pět procent Čechů trápí zimomřivost. Mají pořád studené ruce, nohy, od září do května…