Laciné čaje obsahují vysokou koncentraci fluoridu a jejich nadměrná konzumace může škodit

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Britští biochemici z University of Derby varují před nadměrnou konzumací laciných čajů. Podle jejich analýz totiž nejlevnější a supermarketové značky a velká balení čajů obsahují vysokou koncentraci fluoridu. Pokud člověk zkonzumuje denně více než čtyři miligramy tohoto prvku, může to vést k poškození zubů, kostí a ledvin.

Laciné čaje obsahují vysokou koncentraci fluoridu a jejich nadměrná konzumace může škodit

Fluorid je pro zdraví zubů a kostí nezbytný. Jak už to tak ale bývá, všeho moc škodí. A nadbytek fluoridu vede ke zdravotním problémům – bolestem kloubů, oslabení svalů, osteoporóze, křehkosti zubů a ledvinovým poruchám.

Profesoři Aradhana Mehraová a Paul Lynch z University of Derby analyzovali obsah fluoridu v laciných čajích, které prodávají supermarkety za výhodnou cenu v ekonomickém balení. Většina těchto sáčkových čajů obsahovala vysokou koncentraci fluoridu. A konzumací čtyř šálků tohoto čaje denně dostává člověk do sebe denně 75 až 120 procent doporučené denní dávky fluoridu.

A proč obsahují laciné čaje tolik fluoridu? Jednoduše proto, že jsou vyráběny z nejstarších listů čajovníku neboli kamélie čínské. Čajovník má tendenci nasávat fluorid z půdy do sebe. A staré dřevo a listy obsahují vysokou koncentraci tohoto prvku. Zatímco pupeny a mladé lístky jen velmi málo. Při třízení čaje v sušárnách jsou mladé lístky odebrány na nejkvalitnější a nejdražší čaje. Naopak nejstarší listy putují na ty laciné sáčkové. Proto tyto čaje obsahují více fluoridu než dražší sypaný čaj z mladých lístků.

„Pokud člověk konzumuje velké množství čaje každý den, měl by se vyhnout laciným nálevům ze sáčku. Více než tři sáčky denně už mohou totiž škodit,“ tvrdí autoři studie.

Češi však nejsou takoví čajoví nadšenci jako Britové a předávkování fluoridem z čaje jim hrozí méně.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Dnes | Obyčejné české jídlo, které je snadné a všichni se po něm můžeme utlouct! Bramboráky se dají…

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

27. 3. | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

27. 3. | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

26. 3. | V každém ročním období naše tělo potřebuje něco jiného. V zimě hutnou a teplou stravu, na jaře…