Laktóza a fruktóza - jak jíst a vařit?

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

Trpíte intolerancí laktózy či intolerancí fruktózy a nevíte, jak se správně stravovat? Chcete vědět, co je příčinou vašich zažívacích potíží? Právě pro vás je tu publikace Laktóza a fruktóza, kterou vydalo nakladatelství Grada.

Když vaše tělo určité potraviny nesnese, je třeba rozlišovat mezi potravinovou alergií a potravinovou intolerancí.



Co je vlastně intolerance laktózy a fruktózy?



Intolerance laktózy ( mléčného cukru) patří k nejčastějším potravinovým nesnášenlivostem. Laktóza je obsažena v mateřském mléce a v mléce savců. K jejímu strávení je potřebný speciální enzym laktáza, který se obvykle vytváří v tenkém střevě. Pokud laktáza chybí, nemůže být mléčný cukr rozštěpen na jeho jednotlivé složky ( glukózu a galaktózu) a ve větším množství proniká do tlustého střeva. Tam se stává "potravou" pro střevní bakterie. Následky nebo symptomy bývají nadýmání a bolesti břicha, které vznikají zvýšenou tvorbou plynů. Časté bývají také průjmy, nevolnost a pocit plnosti. Potíže se dostavují asi 30 minut až 2 hodiny po požití potraviny obsahující mléčný cukr.

Mnoho jedinců postižených nesnášenlivostí mléčného cukru trpí zároveň nesnášenlivostí ovocného cukru ( fruktózy). Ta může být buď dědičná nebo nefunguje přijímání ovocného cukru tenkým střevem, stejně jako při nesnášenlivosti mléčného cukru. Symptomy jsou velmi podobné.



Autorky publikace Laktóza a fruktóza, Herta Kramer-Priesch a Ingrid Kiefer, popisují nejen příčiny a symptomy intolerance laktózy a fruktózy. Radí, jak se správně stravovat, jaký je obsah fruktózy a laktózy v jednotlivých potravinách. V knize naleznete téměř 100 lahodných receptů - pečivo, polévky, hlavní jídla, přílohy a sladké. Všechny recepty jsou doplněny o tabulku výživových hodnot (včetně obsahu fruktózy a laktózy), jsou jednoduché a rychlé na přípravu a několikrát ozkoušené.



Ledová čokoláda

Ingredience na 70 kusů:



250g kokosového tuku, 300g hroznového cukru, 100g kakaa, 40g mouky, rumové, pomerančové nebo vanilkové aroma



1.Kokosový tuk pomalu rozpusťte, postupně přimíchejte zbývající suroviny.

2. Formičky naplňte vzniklou hmotou a nechte vychladnout.

3. Poté nechte ztuhnout v mrazničce.



Tip: Ořechová lahůdka: nahrubo nasekané vlašské ořechy vložte do jednoho jeleního hřbetu, zalijte čokoládovou hmotou ( asi 3-4 cm vysoko) a dejte chladit.



( ukázka z knihy Laktóza a fruktóza, Herta Kramer-Priesch, Ingrid Kiefer, nakladatelství Grada)



Zdroj: Grada

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

Dnes | Superpotravinami se to v poslední době všude jen hemží a výživoví poradci si je nemohou vynachválit…

7 rychlých receptů: Jak na chutné pomazánky

7 rychlých receptů: Jak na chutné pomazánky

Dnes | Chystáte oslavu nebo posezení s přáteli a lámete si hlavu nad občerstvením? Vyzkoušejte jednohubky…

Ochutnejte jarní polévky: Chřestová, špenátová nebo okurková

Ochutnejte jarní polévky: Chřestová, špenátová nebo okurková

19. 5. | Lehké jarní polévky, které vám rychle půjdou od ruky. Vyzkoušejte třeba sezonní chřestovou nebo…

Nafouknuté břicho? Známe nejčastější příčiny

Nafouknuté břicho? Známe nejčastější příčiny

18. 5. | Trápí vás často křeče v břiše, nadýmání a pocit opuchlosti? Příčin může být hned několik. Některé…