Laktóza a fruktóza - jak jíst a vařit?

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

Trpíte intolerancí laktózy či intolerancí fruktózy a nevíte, jak se správně stravovat? Chcete vědět, co je příčinou vašich zažívacích potíží? Právě pro vás je tu publikace Laktóza a fruktóza, kterou vydalo nakladatelství Grada.

Když vaše tělo určité potraviny nesnese, je třeba rozlišovat mezi potravinovou alergií a potravinovou intolerancí.



Co je vlastně intolerance laktózy a fruktózy?



Intolerance laktózy ( mléčného cukru) patří k nejčastějším potravinovým nesnášenlivostem. Laktóza je obsažena v mateřském mléce a v mléce savců. K jejímu strávení je potřebný speciální enzym laktáza, který se obvykle vytváří v tenkém střevě. Pokud laktáza chybí, nemůže být mléčný cukr rozštěpen na jeho jednotlivé složky ( glukózu a galaktózu) a ve větším množství proniká do tlustého střeva. Tam se stává "potravou" pro střevní bakterie. Následky nebo symptomy bývají nadýmání a bolesti břicha, které vznikají zvýšenou tvorbou plynů. Časté bývají také průjmy, nevolnost a pocit plnosti. Potíže se dostavují asi 30 minut až 2 hodiny po požití potraviny obsahující mléčný cukr.

Mnoho jedinců postižených nesnášenlivostí mléčného cukru trpí zároveň nesnášenlivostí ovocného cukru ( fruktózy). Ta může být buď dědičná nebo nefunguje přijímání ovocného cukru tenkým střevem, stejně jako při nesnášenlivosti mléčného cukru. Symptomy jsou velmi podobné.



Autorky publikace Laktóza a fruktóza, Herta Kramer-Priesch a Ingrid Kiefer, popisují nejen příčiny a symptomy intolerance laktózy a fruktózy. Radí, jak se správně stravovat, jaký je obsah fruktózy a laktózy v jednotlivých potravinách. V knize naleznete téměř 100 lahodných receptů - pečivo, polévky, hlavní jídla, přílohy a sladké. Všechny recepty jsou doplněny o tabulku výživových hodnot (včetně obsahu fruktózy a laktózy), jsou jednoduché a rychlé na přípravu a několikrát ozkoušené.



Ledová čokoláda

Ingredience na 70 kusů:



250g kokosového tuku, 300g hroznového cukru, 100g kakaa, 40g mouky, rumové, pomerančové nebo vanilkové aroma



1.Kokosový tuk pomalu rozpusťte, postupně přimíchejte zbývající suroviny.

2. Formičky naplňte vzniklou hmotou a nechte vychladnout.

3. Poté nechte ztuhnout v mrazničce.



Tip: Ořechová lahůdka: nahrubo nasekané vlašské ořechy vložte do jednoho jeleního hřbetu, zalijte čokoládovou hmotou ( asi 3-4 cm vysoko) a dejte chladit.



( ukázka z knihy Laktóza a fruktóza, Herta Kramer-Priesch, Ingrid Kiefer, nakladatelství Grada)



Zdroj: Grada

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Soutěžte o probiotika Pearls a užijte si léto bez starostí!

Soutěžte o probiotika Pearls a užijte si léto bez starostí!

15. 8. | Na pět z vás čeká letní balíček plný zdravý. Nenechte se zaskočit problémy spojenými s cestováním.…

Typické příznaky: Jak poznáte roztroušenou sklerózu?

Typické příznaky: Jak poznáte roztroušenou sklerózu?

14. 8. | Roztroušenou sklerózu není zpočátku snadné odhalit, protože se téměř neprojevuje. Jejím příznakům…

5 chutných receptů z rajčat: Rajčatová žemlovka i nákyp

5 chutných receptů z rajčat: Rajčatová žemlovka i nákyp

14. 8. | 1 | Sezóna rajčat je tu, už jste letos měli rajčata s bazalkou a mozzarellou, rajský salát, polévku,…

5 největších mýtů o jídle! Zapomeňte na ně a budete konečně štíhlá!

5 největších mýtů o jídle! Zapomeňte na ně a budete konečně štíhlá!

10. 8. | V touze po štíhlé postavě začala řada z nás sladit umělými sladidly, jako jsou aspartam či sacharin…