Laktóza a fruktóza - jak jíst a vařit?

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

Trpíte intolerancí laktózy či intolerancí fruktózy a nevíte, jak se správně stravovat? Chcete vědět, co je příčinou vašich zažívacích potíží? Právě pro vás je tu publikace Laktóza a fruktóza, kterou vydalo nakladatelství Grada.

Když vaše tělo určité potraviny nesnese, je třeba rozlišovat mezi potravinovou alergií a potravinovou intolerancí.



Co je vlastně intolerance laktózy a fruktózy?



Intolerance laktózy ( mléčného cukru) patří k nejčastějším potravinovým nesnášenlivostem. Laktóza je obsažena v mateřském mléce a v mléce savců. K jejímu strávení je potřebný speciální enzym laktáza, který se obvykle vytváří v tenkém střevě. Pokud laktáza chybí, nemůže být mléčný cukr rozštěpen na jeho jednotlivé složky ( glukózu a galaktózu) a ve větším množství proniká do tlustého střeva. Tam se stává "potravou" pro střevní bakterie. Následky nebo symptomy bývají nadýmání a bolesti břicha, které vznikají zvýšenou tvorbou plynů. Časté bývají také průjmy, nevolnost a pocit plnosti. Potíže se dostavují asi 30 minut až 2 hodiny po požití potraviny obsahující mléčný cukr.

Mnoho jedinců postižených nesnášenlivostí mléčného cukru trpí zároveň nesnášenlivostí ovocného cukru ( fruktózy). Ta může být buď dědičná nebo nefunguje přijímání ovocného cukru tenkým střevem, stejně jako při nesnášenlivosti mléčného cukru. Symptomy jsou velmi podobné.



Autorky publikace Laktóza a fruktóza, Herta Kramer-Priesch a Ingrid Kiefer, popisují nejen příčiny a symptomy intolerance laktózy a fruktózy. Radí, jak se správně stravovat, jaký je obsah fruktózy a laktózy v jednotlivých potravinách. V knize naleznete téměř 100 lahodných receptů - pečivo, polévky, hlavní jídla, přílohy a sladké. Všechny recepty jsou doplněny o tabulku výživových hodnot (včetně obsahu fruktózy a laktózy), jsou jednoduché a rychlé na přípravu a několikrát ozkoušené.



Ledová čokoláda

Ingredience na 70 kusů:



250g kokosového tuku, 300g hroznového cukru, 100g kakaa, 40g mouky, rumové, pomerančové nebo vanilkové aroma



1.Kokosový tuk pomalu rozpusťte, postupně přimíchejte zbývající suroviny.

2. Formičky naplňte vzniklou hmotou a nechte vychladnout.

3. Poté nechte ztuhnout v mrazničce.



Tip: Ořechová lahůdka: nahrubo nasekané vlašské ořechy vložte do jednoho jeleního hřbetu, zalijte čokoládovou hmotou ( asi 3-4 cm vysoko) a dejte chladit.



( ukázka z knihy Laktóza a fruktóza, Herta Kramer-Priesch, Ingrid Kiefer, nakladatelství Grada)



Zdroj: Grada

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

Dnes | Plánovat si dovolenou podle svých dní by bylo sice krásné, ale v reálném životě jen těžko…

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

Dnes | V horkém počasí člověk nemá ani chuť na jídlo, přesto odkládat přísun energie až na večer je…

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…