Léčba světlem pomáhá proti rakovině

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Kombinace červeného světla, modré barvy a rostlinných hormonů může být podle vědců novou cestou, jak zničit rakovinné buňky. Vědci věří, že tento způsob léčby odstraní všechny problémy dosavadních léčebných postupů, které používají k odstranění nádorů světelné paprsky.

Odborníci z Grayova onkologického institutu při nemocnici Mount Vernon Hospital v jihozápadním Londýně užívají k likvidaci rakovinných buněk speciální modré barvivo velmi citlivé na světlo. Pokud jsou rakovinné buňky, obarvené modrým barvivem, osvětlovány červeným světlem, začnou se v nich spolupůsobením rostlinných hormonů uvolňovat volné radikály. Tyto volné radikály pak dávají vzniknout jedům, které rakovinné buňky účinně zabíjejí.

Dosud využívané světelné terapie, které působí na barviva aktivující smrtící molekuly kyslíku, neslavily valného úspěchu právě proto, že v nádorech je obvykle kyslíkových molekul poměrně málo. Nová metoda využívá molekuly stejných rostlinných hormonů, které v rostlinách působí proti ničivým účinkům slunečních paprsků, k tomu, aby pronikaly do centra nádorů a ničily je zevnitř.

Profesor Peter Wardmen, pod jehož záštitou výzkum probíhá, k tomu dodal: „Předešli jsme problém z nedostatku kyslíku uvnitř nádorů a tím jsme učinili hlavní změny v léčbě rakoviny. Je dobře známo, že k léčebným účelům využívaná barviva i rostlinné hormony jsou naprosto netoxické, mohou se tedy podávat ve stravě. Doufáme, že i díky tomuto zjištění budeme moci brzy přistoupit ke klinickým testům na lidech. Fascinující je, že se v tomto případě snoubí účinky přírodních látek z rostlin s poznatky moderní vědy a medicíny.“ (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Dnes | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Dnes | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…