Léčivá sklenka červeného denně je jen mýtus

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

„Podařilo se nám s konečnou platností vyvrátit domněnky, že denní konzumace sklenky červeného vína je prospěšná zdraví,“ tvrdí Stefan Blech, jenž se spolupracovníky z psychiatrické univerzitní kliniky v německém Erlangenu vypracoval studii o působení alkoholu na lidský organismus.

Podle názoru erlangenských badatelů pravidelné popíjení víceprocentních alkoholických nápojů v jakékoli podobě i v malém množství vážně poškozuje mozek. Uvolňuje totiž aminokyselinu homocystein, jejíž nadměrná produkce ničí neurony. Typickým následkem jsou výpadky paměti a snižování výkonu centrální nervové soustavy, nemluvě o možnosti záchvatů podobných epileptickým a o pravděpodobném riziku častějšího výskytu srdečních onemocnění, trombóz, mozkových mrtvic i některých vrozených defektů dětí.

Obdobné příznaky, rovněž kvůli zvýšené hladině homocysteinu, však dokáže vyvolat i nedostatečný příjem vitamínů, nadměrné užívání některých léků nebo naopak přílišné holdování kávě.

Autoři studie se ale nespokojili s jen varováním, které zřejmě i tentokrát padne na neúrodnou půdu. Postiženým pacientům nabízejí šanci.

Jedna spočívá v účinné terapii, při níž jsou tělu dodávány nasycené kyseliny, jež dokáží udržet výskyt homocysteinu v přijatelné normě.

Druhá, poněkud náročnější, tkví v přísné abstinenci. Zato může mít až překvapivé výsledky. Mozek má totiž obrovskou schopnost regenerace. Dokáže se zotavit i ze značně vážného narušení svých základních stavebních jednotek a sám si upravuje hladinu škodlivé aminokyseliny na patřičnou míru. (Plus)

Další články z rubriky

8 věcí, za které může menstruace: Ovlivňuje sex i naši krásu

8 věcí, za které může menstruace: Ovlivňuje sex i naši krásu

Dnes | Co by člověk, tedy žena neudělala pro zachování lidského rodu. Ale kdo má ty bolesti spojené s…

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Včera | Někdy stačí našlehat bílky, jindy použijeme kvasnice, pak také můžeme sáhnout při pečení po…

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

24. 7. | Mít zářivě bílé zuby je dnes pomalu už nutnost. Všechny ty herečky a celebrity, dnes už ale i…

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

24. 7. | Lívance s čerstvým ovocem se smetanou patří tak neodmyslitelně k létu a k prázdninám na chalupě…