Léčivá sklenka červeného denně je jen mýtus

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

„Podařilo se nám s konečnou platností vyvrátit domněnky, že denní konzumace sklenky červeného vína je prospěšná zdraví,“ tvrdí Stefan Blech, jenž se spolupracovníky z psychiatrické univerzitní kliniky v německém Erlangenu vypracoval studii o působení alkoholu na lidský organismus.

Podle názoru erlangenských badatelů pravidelné popíjení víceprocentních alkoholických nápojů v jakékoli podobě i v malém množství vážně poškozuje mozek. Uvolňuje totiž aminokyselinu homocystein, jejíž nadměrná produkce ničí neurony. Typickým následkem jsou výpadky paměti a snižování výkonu centrální nervové soustavy, nemluvě o možnosti záchvatů podobných epileptickým a o pravděpodobném riziku častějšího výskytu srdečních onemocnění, trombóz, mozkových mrtvic i některých vrozených defektů dětí.

Obdobné příznaky, rovněž kvůli zvýšené hladině homocysteinu, však dokáže vyvolat i nedostatečný příjem vitamínů, nadměrné užívání některých léků nebo naopak přílišné holdování kávě.

Autoři studie se ale nespokojili s jen varováním, které zřejmě i tentokrát padne na neúrodnou půdu. Postiženým pacientům nabízejí šanci.

Jedna spočívá v účinné terapii, při níž jsou tělu dodávány nasycené kyseliny, jež dokáží udržet výskyt homocysteinu v přijatelné normě.

Druhá, poněkud náročnější, tkví v přísné abstinenci. Zato může mít až překvapivé výsledky. Mozek má totiž obrovskou schopnost regenerace. Dokáže se zotavit i ze značně vážného narušení svých základních stavebních jednotek a sám si upravuje hladinu škodlivé aminokyseliny na patřičnou míru. (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…