Léčivá sklenka červeného denně je jen mýtus

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

„Podařilo se nám s konečnou platností vyvrátit domněnky, že denní konzumace sklenky červeného vína je prospěšná zdraví,“ tvrdí Stefan Blech, jenž se spolupracovníky z psychiatrické univerzitní kliniky v německém Erlangenu vypracoval studii o působení alkoholu na lidský organismus.

Podle názoru erlangenských badatelů pravidelné popíjení víceprocentních alkoholických nápojů v jakékoli podobě i v malém množství vážně poškozuje mozek. Uvolňuje totiž aminokyselinu homocystein, jejíž nadměrná produkce ničí neurony. Typickým následkem jsou výpadky paměti a snižování výkonu centrální nervové soustavy, nemluvě o možnosti záchvatů podobných epileptickým a o pravděpodobném riziku častějšího výskytu srdečních onemocnění, trombóz, mozkových mrtvic i některých vrozených defektů dětí.

Obdobné příznaky, rovněž kvůli zvýšené hladině homocysteinu, však dokáže vyvolat i nedostatečný příjem vitamínů, nadměrné užívání některých léků nebo naopak přílišné holdování kávě.

Autoři studie se ale nespokojili s jen varováním, které zřejmě i tentokrát padne na neúrodnou půdu. Postiženým pacientům nabízejí šanci.

Jedna spočívá v účinné terapii, při níž jsou tělu dodávány nasycené kyseliny, jež dokáží udržet výskyt homocysteinu v přijatelné normě.

Druhá, poněkud náročnější, tkví v přísné abstinenci. Zato může mít až překvapivé výsledky. Mozek má totiž obrovskou schopnost regenerace. Dokáže se zotavit i ze značně vážného narušení svých základních stavebních jednotek a sám si upravuje hladinu škodlivé aminokyseliny na patřičnou míru. (Plus)

Další články z rubriky

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

Včera | Superpotravinami se to v poslední době všude jen hemží a výživoví poradci si je nemohou vynachválit…

7 rychlých receptů: Jak na chutné pomazánky

7 rychlých receptů: Jak na chutné pomazánky

Včera | Chystáte oslavu nebo posezení s přáteli a lámete si hlavu nad občerstvením? Vyzkoušejte jednohubky…

Ochutnejte jarní polévky: Chřestová, špenátová nebo okurková

Ochutnejte jarní polévky: Chřestová, špenátová nebo okurková

19. 5. | Lehké jarní polévky, které vám rychle půjdou od ruky. Vyzkoušejte třeba sezonní chřestovou nebo…

Nafouknuté břicho? Známe nejčastější příčiny

Nafouknuté břicho? Známe nejčastější příčiny

18. 5. | Trápí vás často křeče v břiše, nadýmání a pocit opuchlosti? Příčin může být hned několik. Některé…