Léčivá sklenka červeného denně je jen mýtus

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

„Podařilo se nám s konečnou platností vyvrátit domněnky, že denní konzumace sklenky červeného vína je prospěšná zdraví,“ tvrdí Stefan Blech, jenž se spolupracovníky z psychiatrické univerzitní kliniky v německém Erlangenu vypracoval studii o působení alkoholu na lidský organismus.

Podle názoru erlangenských badatelů pravidelné popíjení víceprocentních alkoholických nápojů v jakékoli podobě i v malém množství vážně poškozuje mozek. Uvolňuje totiž aminokyselinu homocystein, jejíž nadměrná produkce ničí neurony. Typickým následkem jsou výpadky paměti a snižování výkonu centrální nervové soustavy, nemluvě o možnosti záchvatů podobných epileptickým a o pravděpodobném riziku častějšího výskytu srdečních onemocnění, trombóz, mozkových mrtvic i některých vrozených defektů dětí.

Obdobné příznaky, rovněž kvůli zvýšené hladině homocysteinu, však dokáže vyvolat i nedostatečný příjem vitamínů, nadměrné užívání některých léků nebo naopak přílišné holdování kávě.

Autoři studie se ale nespokojili s jen varováním, které zřejmě i tentokrát padne na neúrodnou půdu. Postiženým pacientům nabízejí šanci.

Jedna spočívá v účinné terapii, při níž jsou tělu dodávány nasycené kyseliny, jež dokáží udržet výskyt homocysteinu v přijatelné normě.

Druhá, poněkud náročnější, tkví v přísné abstinenci. Zato může mít až překvapivé výsledky. Mozek má totiž obrovskou schopnost regenerace. Dokáže se zotavit i ze značně vážného narušení svých základních stavebních jednotek a sám si upravuje hladinu škodlivé aminokyseliny na patřičnou míru. (Plus)

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Včera | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Včera | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…