Léčivé účinky jarní zeleniny: mrkev, chřest, salát a ředkvička

| Autor: Simona Procházková | Rubrika: Zdraví

Zelenina má velmi blahodárné účinky na naše zdraví. Regeneruje a posiluje organismus ve všech směrech. O ní a jejím léčivém působení si povíme v dnešním článku.

Chřest

Tato zelenina je bohatá na bílkoviny, tuky, uhlovodany, vápník, železo, hořčík, zinek, draslík, síru, fosfor, vitamín C, A, E a vitamíny skupiny B, alkaloid asparagin (alkaloidy jsou látky, které jsou přítomné v živých rostlinách, obsahují aktivní sílu života rostliny, bez které nemůže růst ani zůstat na živu), glykosid coniferin a vanilin. Bobule chřestu obsahují oranžové barvivo spargaurin.

Léčivé účinky chřestu

Chřest vyniká svými močopudnými účinky, pomáhá vylučovat vodu, harmonizovat ledviny. Dále detoxikuje organismus, urychluje látkovou výměnu, celkově posiluje imunitu, má i protinádorové působení.

Chřest a močový systém

Šťáva z chřestu je úžasný močopudný prostředek, čistí a celkově posiluje močový měchýř i ledviny. Pro tyto účely vždy šťávu z chřestu kombinujeme se šťávou z mrkve, poněvadž samotná je na ledviny velmi silná.

Ledvinový šejk

Potřebujeme: 2 dl mrkvové šťávy, 1 dl šťávy z chřestu
Postup: Obě přísady smícháme dohromady, hotový šejk popíjíme po douškách po dobu 3 týdnů.

Chřest zmírňuje kožní neduhy

Tato zelenina celkově detoxikuje organismus, což velmi příznivě působí na kožní problémy. Při ekzémech, alergiích, lupénce či dalších chronických neduzích si můžeme pomoci popíjením tohoto nápoje.

Očistný nápoj

Potřebujeme: 2 dl mrkvové šťávy, 1 dl chřestové šťávy, 1 dl šťávy z červené řepy, 1 lžíci šťávy z kopřiv, 1 lžíci citrónové šťávy

Postup: Ingredience smícháme dohromady, hotový nápoj popíjíme po douškách po dobu 20 dní.
TIP: Účinek nápoje si zvýšíme, když na dobu 5 týdnů přejdeme na veganskou stravu, pak je úspěch zaručen.

Chřest a nádorová onemocnění

Vědecké výzkumy potvrdily, že tato zelenina má široké protirakovinné působení. S úspěchem ji tedy můžeme používat jako prevenci či doplňkovou léčbu tohoto závažného onemocnění.

Protinádorový nápoj

Potřebujeme: 1 dl šťávy z chřestu (chřestovou šťávu používáme pouze v sezóně této zeleniny, pak už ji bohužel musíme vynechat), 1 dl šťávy z brambor, 2 dl čerstvé šťávy z červené řepy, 1 dl šťávy z mrkve, 1 dl šťávy z celeru, 1 lžíci šťávy z rakytníku, 1 lžíci citrónové šťávy, 1 lžičku dýňového oleje

Postup: Všechny uvedené přísady smícháme dohromady, hotový nápoj popíjíme po douškách 3 x denně po dobu 3 měsíců, pak si dáme 14 dní pauzu a můžeme popíjet nanovo.

Chřest má omlazující účinky

Tato zelenina díky komplexu cenných látek výrazně zpomaluje stárnutí organismu. Dopřávat bychom si ho měli po celou jeho sezónu a věřte mi, že se budeme cítit skvěle.

Jak se chřest loupe?

Některé země upřednostňují zelené odrůdy chřestu, jiné dávají přednost bílým, a tak existují dvě školy loupání této zeleniny. Zelený se má loupat od konečku, tedy od místa, kde rostl ze země, ke špičce, kdežto chřest bílý se má loupat od místa těsně pod výhonkem směrem dolů.

Jak poznáme, že je chřest čerstvý?

Aby měla tato zelenina co nejvíce léčivých látek, musí být čerstvá. Když se při zmáčknutí konce chřestu objeví trochu šťávy, je to známka, že je čerstvý.

Hlávkový salát

Zelený hlávkový salát je zásobárnou hořčíku, draslíku, fosforu, sodíku, železa, vápníku, zinku, jódu, kobaltu a mědi, vitamínu C, A, E a skupiny B. Červený listový salát obsahuje velké množství karotenu a kyseliny listové.

Léčivé účinky hlávkového salátu

Hlávkový salát posiluje imunitní systém, srdce a svaly, nervový systém. Pro svou nízkou energetickou hodnotu je vhodný do redukčních diet. Poskytuje větší množství vlákniny, která podporuje pohyb střev a odvádí z těla toxiny. Hlávkový salát patří k velmi cenným zeleninám. Každý člověk by ho měl ročně spotřebovat kolem 2,5 kilogramu.

Ředkvička

Ředkvičky obsahují hořčičné oleje, které velmi dobře likvidují bakterie a plísně. Již 6 ředkviček denně nám pomůže vyčistit organismus od choroboplodných zárodků. Při chroupání ředkviček se uvolňují léčivé oleje, které dezinfikují sliznice úst, nosu a vedlejších dutin a pomáhají také rozpouštět hleny.

Tato zelenina je bohatá na vlákninu, která podporuje střevní peristaltiku, a tím se organismus zbavuje toxinů. Alternativní medicína je odedávna používala k prevenci tvorby ledvinových, močových a žlučových kamínků. Ředkvičky jsou nízkokalorickou zeleninou, tudíž je lze doporučit při redukcích váhy.

Mrkev

Mrkev je doslova zásobárnou cenných biolátek. K nejcennějším patří beta-karoten, předstupeň vitaminu A. Dále obsahuje vitaminy E, D, K, vlákninu, mnoho cukru, selen, lecitin, draslík, vápník, vodík, hořčík, železo, měď, fosfor, kobalt a jód. V semenech se nachází především silice a kvalitní olej, který je luxusním kosmetickým preparátem. Obsahové látky mrkve jsou schopny zvyšovat odolnost organismu především proti infekcím.

Mrkvová šťáva posiluje celý organismus

Mrkvová šťáva je základem léčebných postupů se zeleninovými a ovocnými šťávami. Neměla by chybět při léčbě ischemické choroby srdeční, včetně doléčování následků po překonání infarktu myokardu. Mrkev působí velmi močopudně a projímavě a je také výborným prostředkem pro harmonizaci střevní mikroflóry, zejména po delší léčbě antibiotiky.

Mrkvová šťáva obsahuje poměrně velké množství vápníku, který je užitečný pro naše kosti a zuby. Docela neznámou zůstává skutečnost, že v mnoha případech pomáhá pravidelné dlouhodobé pití úspěšně proti neplodnosti. Tato zelenina také zlepšuje zrak, zvláště účinná je při šerosleposti, která je charakteristická právě nedostatkem vitaminu A. Mrkev je rovněž vhodnou potravinou při jaterní dietě.

Mrkev při žlučníkových a jaterních potížích

Při těchto zdravotních problémech užíváme kombinaci níže uvedeného mrkvového nápoje a prášku z mrkvových semen.

Nápoj na regeneraci žlučníku a jater

Potřebujeme: 2 dl mrkvové šťávy, 2 dl šťávy z červené řepy, 1 dl šťávy z rakytníku, 1 dl šťávy z arónie, 1 dl šťávy z citrónu

Postup: Vše smícháme dohromady. Tento nápoj popíjíme denně po dobu 6 týdnů.

Mrkvová šťáva s medem zvyšuje imunitu

Šťáva s příměsí medu podávaná jako prevence, na zvýšení odolnosti organismu v množství 2 x denně 0,15 litru šťávy s čajovou lžičkou kvalitního medu. Tuto směs můžeme podávat v rámci léčby chřipky a jiných viróz, v těchto případech podáváme 3 x denně.

Mrkvová očistná dieta

Tato kúra by se měla provádět po 1 - 2 dny. Půl kilogramu očištěné mrkve nakrájíme nadrobno a v trošce vody jí uvaříme do měkka. Podáváme v několika porcích během dne. Kromě ní se musí vypít 2,5 litru čisté pramenité vody, nic víc. Tato dieta nám pomůže vyčistit organismus od toxinů. Je výborná i při průjmech, i u dětí.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak na dokonalé ruce v zimě? Mažte je čtyřikrát denně!

Jak na dokonalé ruce v zimě? Mažte je čtyřikrát denně!

5. 12. | Mrazíky jsou tu a vlezlá zima dokáže na našem těle napáchat zlo. Trpí zejména pokožka a nejvíce ta,…

5 největších mýtů o liposukci: Čemu se vyhnout a komu neprospěje?

5 největších mýtů o liposukci: Čemu se vyhnout a komu neprospěje?

3. 12. | Reklama je mocným lákadlem, zvláště co se týče hubnutí v oblasti kritických partií. Chcete-li se…

Vánoční vzkaz pro muže: Jak se trefit s dárky a co nikdy nekoupit!

Vánoční vzkaz pro muže: Jak se trefit s dárky a co nikdy nekoupit!

3. 12. | Muži vědí, že máme rády kosmetiku a parfémy, jenže většinou naprosto netuší, co přesně z toho nám…

Pozor! 7 věcí, které se vám nehty pokouší říct o vašem zdraví

Pozor! 7 věcí, které se vám nehty pokouší říct o vašem zdraví

30. 11. | Všechny se snažíme mít ruce krásné, upravené, s dobrou manikúrou. Jenže daleko důležitější než…