Ledové potraviny zhoršují migrénu

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

U lidí trpících migrénou se stále častěji objevují bolesti hlavy spojené s rychlou konzumací zmrzliny, dokazuje nová studie. Jediným receptem, jak se tomu vyhnout, je nejíst ledové potraviny příliš rychle.

"Podle našich zjištění jsou bolesti hlavy způsobené zmrzlinou spojené nejen s migrénou, ale také s rychlostí srdečního tepu a duševním napětím jednotlivých pacientů. Lidé se musejí vyvarovat konzumace mražených potravin rychle a ve velkých soustech. To je doporučení pro všechny, kteří trpí bolestmi hlavy z ledových pochutin," tvrdí autor studie, doktor H. Macit Selekler z turecké Kocaeli University.

Co způsobuje bolesti hlavy při konzumaci ledových potravin je věcí, která se stále zkoumá. Jasné zatím je, že bolest nevzniká v mozku. Odborníci se dohadují o tom, že bolesti mohou být způsobené jejich kousáním.

"S tím můžeme i nemusíme souhlasit. Každopádně jsou bolesti hlavy častější u lidí trpících migrénou. Dvakrát častěji než zdravé lidi je rozbolí hlava například i při srkání ledové vody brčkem," uvedl H. Macit Selekler.

"Před konzumací ledových nápojů nás varovaly již naše babičky a zřejmě měly a mají pravdu. Je proto lepší pít v létě odstátou vodu a raději vlažnější čaje než ty ledové. Ubráníte se tak nepříjemným bolestem hlavy, které se projevují u sedmdesáti procent pacientů nepříjemným tepáním v hlavě. Osm procent pak bolesti popisuje jako napětí," dodal turecký odborník. (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…