Ledvinové kameny ze stresu

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

Jedním z velmi častých a velice bolestivých onemocnění jsou ledvinové kameny. Onemocnění se netýká pouze mužů ( i když u mužů dochází k tvorbě ledvinových kamenů častěji), ale i žen, nejčastěji pak ve středním věku.

Ledvinové kameny ze stresu


Jedním z velmi častých a velice bolestivých onemocnění jsou ledvinové
kameny. Onemocnění se netýká pouze mužů ( i když u mužů dochází k
tvorbě ledvinových kamenů častěji), ale i žen, nejčastěji pak ve středním
věku.




Jaká je příčina tvorby kamenů? Odborníci se nemohou dost dobře
shodnout na tom, co vlastně ke tvorbě ledvinových kamenů vede.Všeobecně se
předpokládá, že jde o nadměrný příjem vápníku, bílkovin a nedostatečný
příjem tekutin.




Kameny jsou zpravidla složené z krystalických solí kyseliny močové,
šňavelanu vápenatého, fosforečnanu vápenatého nebo cystinu ( k nadměrnému
vylučování cystinu dochází u onemocnění zvaném cystinurie).

Bolestivé ledvinové koliky se léčí především dostatečným příjmem
tekutin - 3 litry denně - a užíváním mimořádně silných prostředků
proti bolestem a křečím.




Podle nejnovějších studií působí ovšem tvorbu ledvinových kamenů také
zvýšený stres. Lidé, kteří žijí pod větším psychickým tlakem jsou k
tomuto onemocnění náchylnější než lidé, kteří stresům nejsou
vystaveni v takovém měřítku


Autor:Dana

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…