Lékárna není obyčejný obchod. Jak z velké nabídky léků vybírat?

Lékárna není obyčejný obchod. Jak z velké nabídky léků vybírat?

V Česku je registrováno kolem 60 tisíc variant léků. Navíc se v lékárnách prodávají i nejrůznější doplňky stravy. Dokážete se orientovat, co je pro vás a vaše děti vhodné, jakými pravidly se při volbě preparátu řídit? Je to poměrně zásadní rozhodnutí, které ovlivňuje zdraví vašich blízkých.

Zásadní otázkou je, jak se liší lék od potravinového doplňku. Léky jsou klasické tablety, kapky i injekce. Ze zákona č. 378/2007 Sb. vyplývá, že se léčivým přípravkem rozumí (zkráceně): látka nebo kombinace látek, která má léčebné nebo preventivní vlastnosti a lze ji použít u lidí a u zvířat. Na léky jsou kladeny vysoké nároky. Trvá až 12 let, než se přípravek dostane na pulty lékáren a ke svým spotřebitelům. Vývoj léku a jeho dlouhodobé testování je i finančně náročné a věnují se mu odborné kapacity po celém světě. Každému schválenému léku je přiděleno registrační číslo. Jejich účinnost v ČR hodnotí Státní ústav pro kontrolu léčiv (www.sukl.cz), ovšem mohou být schváleny i pro celé území Evropské unie.

Oproti lékům se na potravinové doplňky kladou daleko menší nároky. U těchto přípravků nemusí být doložena jejich účinnost, stačí jen zdravotní nezávadnost od hygienika. Splnit podmínky potravinového doplňku je tedy snadné a levné. A to i přesto, že se často prodávají v lékárnách. V doplňcích bývají vysoké obsahy vitaminů, minerálů a dalších látek, které by měly organismu dodat potřebnou výživu a přispívat k lepšímu zdravotnímu stavu. Oba produkty poznáme na první pohled, protože každý potravinový doplněk musí být na obalu viditelně označen slovy „doplněk stravy“ a každý lék svým přiděleným registračním číslem.

Vyhozené peníze?

Ročně Češi utratí za doplňky stravy téměř deset miliard korun. Velkou roli hraje reklama, která je na rozdíl od léků (na lékařský předpis) směrem k laické veřejnosti povolena. A objevuje se masivně v hlavních vysílacích časech. Otázkou je, zda je pravdivá. Určitě existují rozdíly v kvalitě. Bylo zjištěno, že některé preparáty jsou skutečně jen potravina, jiné že nesplňují uváděný obsah účinných látek. Nikdo netestuje, jestli mohou svým uživatelům prospět.

Výrobce nemusí dokazovat, zda je účinná látka skutečně účinná. Jistě, nelze zobecňovat. Existují potravinové doplňky, které jsou kvalitní, jejich složení odpovídá tomu, co výrobci tvrdí. Někdy jsou skutečně namístě: po nemoci, když nám z nějakého důvodu nedělá dobře zelenina či ovoce a potřebujeme denní dávky vitaminů a minerálů. S tím mají potíže často děti, které nechtějí jíst ovoce a zeleninu. Pak je k zamyšlení, jak do nich potřebné složky potravy „dostat“. Je ovšem důležité vybírat doplňky, které jsou kvalitní.

V takovém případě se poraďte s vaším lékařem. Ten obvykle podle dlouhodobé znalosti vašeho zdravotního stavu určí, jak kombinovat skutečné léky a případně jak jejich účinnost zvýšit ještě potravinovým doplňkem. Toto rozhodování v ještě větší míře platí, když se jedná o naše potomky. Dětský organismus je křehčí, má úplně jiné potřeby a je velmi citlivý na jakékoli negativní vlivy z vnějšího prostředí. Proto musíme dbát o to, aby děti měly vše, co potřebují ke správnému vývoji a růstu. Také nemoci je třeba důsledně doléčit a používat skutečně léky vhodné právě pro jejich věk. To vše by měli rodiče brát v úvahu, když se rozhodují, zda podat ratolesti registrovaný lék nebo potravinový doplněk.

Otázky, které se mohou objevit

V souvislosti s volbou toho nejvhodnějšího preparátu se může objevit řada otázek. Některé jsme pro vás vybrali.

  • Jsou všechny léky bezpečné? Ano. Každý lék musí před uvedením na trh v rámci registračního řízení prokázat svoji bezpečnost, účinnost a kvalitu.
  • Jsou bezpečné i léky nakupované na internetu? Při jejich nákupu je důležité se vždy řídit základními pravidly – nakupovat pouze registrované léky, které je možné koupit bez předpisu, a provozovatelem stránek musí být schválená lékárna s kamennou provozovnou.
  • Co jsou to originální léky? Většinou první zaregistrovaný lék s konkrétní léčivou látkou (léčivem), který zároveň splňuje další kritéria předepsaná pro léky.
  • Co jsou generické léky? Obvykle levnější varianta originálního léku (také splňuje další podmínky dané zákonem o léčivech).
  • Hlavní rozdíl mezi originálním a generickým lékem? Obě varianty musí splňovat požadavky na účinnost, bezpečnost a jakost. Existují rozdíly, třeba v rozsahu prováděných studií.
  • Z čeho se léky skládají? Lék obsahuje jednu nebo více léčivých látek, které působí svým účinkem, a dále pomocné látky, jež pomáhají léčivou látku zpracovat do lékové formy.
  • Proč jsou některé léky volně prodejné a jiné na recept? Léky je nutné hodnotit podle obsažených látek, způsobu užití, indikace a dalších hledisek. Výsledkem tohoto hodnocení je i určení způsobu výdeje. Některé léky jsou pouze na předpis, protože by mohly při nesprávném užívání nebo bez lékařského dohledu být pro pacienta nebezpečné. Proto je takto chráněn.
  • Lékař mi předepsal lék, který není dostupný v lékárně. Mohu si ho koupit na internetu? Nákup léků, které jsou vázané na lékařský předpis, je na internetu nelegální a značně nebezpečný.
  • Může lékař vydávat léky v ordinaci? V ČR je víc než 2600 lékáren a výdejen. Výdej léků v ordinaci lékaře je proto omezen pouze na akutní a odůvodněné případy.
  • Mohu si prostřednictvím internetu objednat lék například z Asie? Pro nákup léků ze zahraničí existují určitá pravidla. Nákup musí splňovat následující požadavky: jedná se pouze o nákup ze země v rámci EU, lék je registrovaný v EU, volně prodejný a prodávající má oprávnění vydávat léky veřejnosti v daném členském státě.

Aby byla volba snazší, je třeba dostatek informací. Například na internetových stránkách www.olecich.cz je volně přístupná databáze registrovaných léčivých přípravků. Obsahuje všechny léky schválené k prodeji na českém trhu. Vždy si pročtěte příbalový informační leták, který je součástí každého registrovaného léku, v něm najdete složení přípravku, způsoby užívání, případné vedlejší účinky. U potravinových doplňků se zaměřte na zavedené značky, které vám případně doporučí lékař nebo na které získáte reference od dalších uživatelů. Vždy konzultujte s lékařem. Poradit vám může i asociace, která sdružuje výrobce potravinových doplňků.

ČTĚTE TAKÉ:
Manžel mě nutí do sexu skoro denně. Ale mně by stačilo jednou za měsíc

ČTĚTE TAKÉ:
Manžel je skrblík. Jeho chováním trpí celá rodina

Doporučujeme

Články odjinud