Lenka (27), Jana (51): Trápí je inkontinence a stydí se o tom mluvit

Lenka (27), Jana (51): Trápí je inkontinence a stydí se o tom mluvit

Někdy nejsme v životě spokojené jen proto, že se bojíme otevřeně mluvit o věcech, které nás trápí. Mohou to být například naše problémy v intimním životě, s nimiž se nesvěříme ani partnerovi, ani lékaři.

Lenka a Jana. Jen málokdo by o nich řekl, že jsou máma s dcerou. Vypadají spíš jako sestry. Obě hezké, činorodé a docela spokojené. Tedy až donedávna. Tají totiž jeden problém, který jim oběma v poslední době ztrpčuje život. Sedmadvacetileté Janě se před čtyřmi měsíci narodil plánovaný chlapeček, a tak se z ní stala pyšná maminka. Méně pyšná je ovšem na to, jak si u ní mateřství vybralo svou daň.

„Je mi trapné o tom mluvit, ale od porodu jsem s manželem spala jenom jednou a upřímně, bylo to hrozně nepříjemné. Bolelo mě to, a od té doby se veškeré erotice vyhýbám. Manžel je nešťastný, protože vždycky jsme se spolu milovali často a rádi, dokonce i v těhotenství. Vím, že mu ubližuju, ale nemám sílu to zatím řešit,“ přiznává Jana.

Jednapadesátiletá Lenka si po rozvodu našla přítele, se kterým si velmi rozumí. „Jenže je tu jedno velké ALE,“ říká.„V poslední době se se mnou dějí věci… Jako bych to ani nebyla já. Já vím, že nemládnu, ale překvapilo mě, že nemám vůbec chuť na sex, a když už k němu dojde, není mi moc příjemný a nebaví mě. A to ani nemluvím o tom, že jsem si několikrát při dobíhání tramvaje čurla do kalhotek a že se ‚tam dole‘ najednou cítím jinak než dřív. A ne moc dobře,“ doplňuje na toto choulostivé téma Lenka.

MŮŽE ZA TO ESTROGEN

Se svými obtížemi obě ženy netvoří žádnou výjimku. Ocitly se v takřka „modelové“ životní situaci, protože hormonální změny zvláště po porodu, v období kojení či v menopauze působí ženám často velké problémy. Fyziologický pokles estrogenu nastává v důsledku stárnutí a při kojení anebo k jeho nedostatku dochází při léčbě rakoviny prsu. V každém případě vyvolává příznaky, které nejsou pro ženu příjemné, mají tendenci se časem zhoršovat, a proto snižují kvalitu jejího života a nepříznivě ovlivňují i partnerské vztahy.

Nedostatek estrogenu totiž vede k atrofii neboli nedostatečnému růstu poševní sliznice, která ztrácí svoji pružnost i vlhkost. U řady žen se v souvislosti s poševní atrofií přidávají i infekce pochvy a dolních močových cest, jelikož mizí přirozený ochránce poševního prostředí Lactobacillus. Zhoršuje se i kvalita udržení moči, protože dochází k poruše růstu sliznice močové trubice a močového měchýře, které jsou rovněž závislé na estrogenu. Nejde jen o to, že ženy pociťují příznaky, jako je suchost, svědění či pálení pochvy, nebo močovou inkontinenci. Mnohem horší je, když mají velmi nepříjemné a bolestivé pocity při milování a po něm a pak kvůli tomu sex úplně odmítají. A přitom řešení problému je poměrně snadné.

LASER NEJEN NA OBLIČEJ

Pokud, a tady je klíčové ono „pokud“, žena najde odvahu a poradí se s gynekologem, ten jí může jako řešení (je-li žena po menopauze) nabídnout lokální podávání estrogenů, které však působí jenom na nejvrchnější část poševní sliznice.

V úvahu přichází i celková léčba neboli hormonální substituční terapie, jež má ale své pro a proti a u poševní atrofi e nemusí vést k očekávanému výsledku.

Ovšem žena může dnes zvolit i jinou terapii. „V naší zemi více dbáme na to, co je vidět. Necháváme si omladit tvář, snažíme se zpomalit stárnutí obličeje… Ale to, co vidět není a co také ovlivňuje naši ženskost, sebevědomí a partnerské vztahy, je přece stejně důležité,“ říká gynekoložka Elena Figurová, která ženám doporučuje vaginální ošetření založené na speciálním frakčním CO2 laseru.

„Rizika této procedury jsou minimální a výsledky doslova zázračné. Mezi námi děvčaty, laserové ošetření ze starého, seschlého a ochablého udělá mladé, svěží a pružné a vrací ženu o deset až patnáct let zpátky v čase,“ líčí doktorka Figurová jeho výhody. Ať už si Lenka, Jana či jiné ženy vyberou jakoukoli metodu léčby svých potíží, důležité především je, aby se o nich nebály mluvit a byly informované o všech možnostech, které jsou dnes k dispozici.

LASEREM NA VAGINÁLNÍ ATROFII

Přínos léčby. Italská firma Deca, renomovaný výrobce medicínských laserů, si v roce 2012 nechala patentovat přístroj MonaLisa Touch, který podporuje obnovu sliznice pohlavních orgánů bezpečnou a nebolestivou cestou. Laser stimuluje přirozené procesy v těle, podporuje tvorbu kolagenu v poševních stěnách a díky tomu sliznici navrací potřebné prokrvení, pružnost, zvlhčení a celkovou svěžest.

Aplikace . Lékaři doporučují ošetřit 1–2krát při poporodní atrofii, protože u žen v reprodukčním věku je schopnost regenerace velká. V menopauze se laserové ošetření aplikuje třikrát, přičemž je dobré dodržet zhruba 6týdenní interval mezi jednotlivými aplikacemi. Ošetření se po roce opakuje, obvykle stačí jedna udržovací aplikace. Rizika i obtíže po zákroku jsou minimální. Pro koho je vhodná. Pro všechny ženy, které mají potíže. Vynikající výsledky v obnovení poševní sliznice zaznamenávají lékaři také u žen, které prodělaly rakovinu prsu a podstoupily radikální antiestrogenovou terapii. Laserové ošetření upravuje rovněž obtíže v souvislosti s močovou inkontinencí, a dokonce u tohoto problému působí preventivně.

Více info naleznete na www.monalisatouch.com nebo www.ogmedical.cz

více info najdete na www. maminka. cz

Doporučujeme

Články odjinud