Lenost je stejně nebezpečná jako kouření

| Autor: Zdeněk Rýzner (Moje Psychologie) | Rubrika: Zdraví

Pokud si myslíte, že vedete zdravý život jen proto, že nekouříte, pak jste na omylu. I obyčejná lenost a nedostatek fyzické aktivity může být nebezpečná.



Jak zjistili výzkumníci z Harvard Medical School, život bez nějaké pohybové aktivity nebo cvičení má stejný efekt jako kouření. Více než 90 tisíc lidí ve Velké Británii každý rok onemocní srdeční chorobou, rakovinou prsu, rakovinou tlustého střeva nebo cukrovkou. Toto číslo je přitom jen o něco nižší než množství pacientů s nemocemi způsobenými kouřením, kterých je asi 100 tisíc ročně.

K udržení zdraví doporučují vědci věnovat se nějaké fyzické aktivitě alespoň dvě a půl hodiny týdně. Nemusí jít nutně o běh nebo cvičení, stačí třeba zahradničení nebo náročnější domácí práce. Podle publikované studie umírá v důsledku líného životního stylu každý desátý člověk na světě. Ve Velké Británii je tento poměr ještě mnohem vyšší – lenost a nedostatek fyzické aktivity jsou příčinou smrti dokonce každého šestého člověka.




ČTĚTE TAKÉ:
Dělá jméno člověka?





ČTĚTE TAKÉ:
Do podzimní a zimní pohádky - hlavně nohy v teple!



Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…