Lepší známky mají skřivani, inteligentnější jsou ale sovy | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Lepší známky mají skřivani, inteligentnější jsou ale sovy

Denní režim pracovního systému a školství možná sovám nepřeje, přesto je z hlediska inteligence a kariérního úspěchu lepší být tzv. sovou. Tedy být schopen pracovat večer a dlouho do noci a ráno si přispat. Skřivani mají sice lepší výsledky ve škole, v testech inteligence a různých dovedností potřebných pro prestižní povolání ale za sovami zaostávají.

Osoby, které brzy uléhají ke spánku a brzy vstávají – skřivani – jsou ve výhodě při odchodu do školy. Než totiž začne vyučování, jsou v plném mozkovém výkonu. Sovy se často celé dopoledne vzpamatovávají a to může uškodit jejich studijním výsledkům. Jenže známky ve škole neodrážejí skutečnou inteligenci, protože škola nezohledňuje rozdílné biorytmy.

Psychologové z Madridské univerzity se podívali na výsledky testů inteligence u žáků, které rozdělili do dvou skupin podle biorytmů. Ty, co brzy vstávají, označili za skřivany, naopak ty, co si rádi přispí a ponocují, za sovy.

Z analýzy vyplývá, že zatímco skřivani měli obecně lepší prospěch než sovy, byly zároveň sovy inteligentnější a schopnější v několika kognitivních funkcích.

Z celkového vzorku tvořili typičtí skřivani čtvrtinu žáků, zatímco sov bylo dvaatřicet procent. Zbytek vykazoval známky obou profilů.

Sovy vynikaly nad skřivany zvláště v induktivní metodě úsudku, tedy v zásadní složce inteligence.

Doporučujeme

Články odjinud