Lepší známky mají skřivani, inteligentnější jsou ale sovy

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Denní režim pracovního systému a školství možná sovám nepřeje, přesto je z hlediska inteligence a kariérního úspěchu lepší být tzv. sovou. Tedy být schopen pracovat večer a dlouho do noci a ráno si přispat. Skřivani mají sice lepší výsledky ve škole, v testech inteligence a různých dovedností potřebných pro prestižní povolání ale za sovami zaostávají.

Lepší známky mají skřivani, inteligentnější jsou ale sovy

Osoby, které brzy uléhají ke spánku a brzy vstávají – skřivani – jsou ve výhodě při odchodu do školy. Než totiž začne vyučování, jsou v plném mozkovém výkonu. Sovy se často celé dopoledne vzpamatovávají a to může uškodit jejich studijním výsledkům. Jenže známky ve škole neodrážejí skutečnou inteligenci, protože škola nezohledňuje rozdílné biorytmy.

Psychologové z Madridské univerzity se podívali na výsledky testů inteligence u žáků, které rozdělili do dvou skupin podle biorytmů. Ty, co brzy vstávají, označili za skřivany, naopak ty, co si rádi přispí a ponocují, za sovy.

Z analýzy vyplývá, že zatímco skřivani měli obecně lepší prospěch než sovy, byly zároveň sovy inteligentnější a schopnější v několika kognitivních funkcích.

Z celkového vzorku tvořili typičtí skřivani čtvrtinu žáků, zatímco sov bylo dvaatřicet procent. Zbytek vykazoval známky obou profilů.

Sovy vynikaly nad skřivany zvláště v induktivní metodě úsudku, tedy v zásadní složce inteligence.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…