Lesk a bída biopotravin

| Autor: Tomas Šebek | Rubrika: Zdraví

Lesk a bída biopotravin Odmítáte zatěžovat své tělo pesticidy z jídla? Toužíte po "pravých přírodních" potravinách? Chcete dopřát tělu živiny, a tak jdete koupit drahé, ale hlavně "bio". Jsou opravdu lepší?

Líbivá utopie
Minimální spotřeba energie a žádné chemikálie při výrobě biopotravin. Bohužel, perpetuum mobile neexistuje a dvě látky s totožným chemickým vzorcem budou mít totožné vlastnosti, byť jednu poskytne příroda a druhou dodá laboratoř. O biopotravinách se tvrdí, že jsou nutričně hodnotnější. Podle britských vědců to však není pravda.

Věřím tomu, co platím
Biobyznys je vcelku výhodný. Odhadovaný roční obrat v tomto potravinářském odvětví je až 48 miliard amerických dolarů. Stále roste. A zákazníci stále věří, že platí tak vysoké ceny za vysoce hodnotné potraviny. Odborníci z London School of Hygiene and Tropical Medicine tedy prošli studie o "bio" i "běžných" produktech. Zaměřili se na kvalitu obilnin a dobytka. Celkem sledovali obsah 13 živin. Ukázalo se, že odlišnosti v obsahu jednotlivých živin u "konvenčních" a "bio" produktů jsou minimální a ze zdravotního hlediska naprosto nevýznamné.

Je chemie opravdu tak škodlivá?
Výzkum neřešil obsah pesticidů a dusičnanů v potravinách. Jenže 100% přírodní chlévská mrva dodá dusičnany do biopotravin tak spolehlivě jako jiná hnojiva. I proto byla z českých obchodů stažena jedna dětská "biovýživa". Používání pesticidů se v Evropě kontroluje více než kdy dříve. I z finančního hlediska dnes zemědělci postřiky šetří. Chemicky neošetřená potravina může být mnohdy nebezpečnější než klasická. Snáze může zplesnivět, a produkovat tak nejen alergeny, ale i mykotoxiny vážně poškozující zdraví.

Souhrnná britská studie vnáší do džungle protichůdných informací o biopotravinách více světla. Může být jedním z mnoha podnětů pro lepší – tedy informacemi podložené – rozhodování. Jde přece nejen o naše peníze, ale hlavně zdraví.

zdroj: http://www.osteoporoza.cz

Jaký máte názor na biopotraviny?

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…