Lesk a bída biopotravin

Lesk a bída biopotravin

Lesk a bída biopotravin Odmítáte zatěžovat své tělo pesticidy z jídla? Toužíte po "pravých přírodních" potravinách? Chcete dopřát tělu živiny, a tak jdete koupit drahé, ale hlavně "bio". Jsou opravdu lepší?

Líbivá utopie Minimální spotřeba energie a žádné chemikálie při výrobě biopotravin. Bohužel, perpetuum mobile neexistuje a dvě látky s totožným chemickým vzorcem budou mít totožné vlastnosti, byť jednu poskytne příroda a druhou dodá laboratoř. O biopotravinách se tvrdí, že jsou nutričně hodnotnější. Podle britských vědců to však není pravda.

Věřím tomu, co platím Biobyznys je vcelku výhodný. Odhadovaný roční obrat v tomto potravinářském odvětví je až 48 miliard amerických dolarů. Stále roste. A zákazníci stále věří, že platí tak vysoké ceny za vysoce hodnotné potraviny. Odborníci z London School of Hygiene and Tropical Medicine tedy prošli studie o "bio" i "běžných" produktech. Zaměřili se na kvalitu obilnin a dobytka. Celkem sledovali obsah 13 živin. Ukázalo se, že odlišnosti v obsahu jednotlivých živin u "konvenčních" a "bio" produktů jsou minimální a ze zdravotního hlediska naprosto nevýznamné.

Je chemie opravdu tak škodlivá? Výzkum neřešil obsah pesticidů a dusičnanů v potravinách. Jenže 100% přírodní chlévská mrva dodá dusičnany do biopotravin tak spolehlivě jako jiná hnojiva. I proto byla z českých obchodů stažena jedna dětská "biovýživa". Používání pesticidů se v Evropě kontroluje více než kdy dříve. I z finančního hlediska dnes zemědělci postřiky šetří. Chemicky neošetřená potravina může být mnohdy nebezpečnější než klasická. Snáze může zplesnivět, a produkovat tak nejen alergeny, ale i mykotoxiny vážně poškozující zdraví.

Souhrnná britská studie vnáší do džungle protichůdných informací o biopotravinách více světla. Může být jedním z mnoha podnětů pro lepší – tedy informacemi podložené – rozhodování. Jde přece nejen o naše peníze, ale hlavně zdraví.

zdroj: http://www.osteoporoza.cz>http://www.osteoporoza.cz

Jaký máte názor na biopotraviny?

Doporučujeme

Články odjinud