Lidé, kteří snídají, jsou štíhlejší

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Mnoho lidí, hlavně teenagerů, si myslí, že když nebudou snídat, dosáhnout vytoužené váhy. Nová studie ale ukazuje, že opak je pravdou.

V průběhu pět let trvajícího výzkumu, který sledoval přes dva tisíce adolescentů, vyšlo najevo, že ti, kteří nesnídali, vážili v průměru o 2,3 kg více než jejich vrstevníci, kteří den začínají snídaní. A to i přes to, že ti, kteří snídali, přijali během dne více kalorií. Studie uveřejněná v prestižním žurnálu Pediatrics uvádí, že mladí lidé, kteří snídali, byli navíc během dne aktivnější.

"Mohlo by se to zdát postavené na hlavu, ale dospívající, kteří přijali více kalorií hned po ránu, byli aktivnější a během dne více kalorií spálili. Možná je to tím, že ti, kteří začali den na lačno, byli letargičtější," říká Mark Pereira, který vedl výzkum. "Je samozřejmě dobré, aby lidé měli k snídani něco zdravého, jako třeba celozrnné cereálie, ale náš výzkum naznačuje, že jakákoliv snídaně je lepší než žádná."

Z pozorované skupiny nesnídala přibližně čtvrtina a většinu z této skupiny tvořily dívky.

"Není to problém, který se týká jen dívek, ale mezi nimi je ten problém rozhodně rozšířenější. Vyhýbají se snídani, protože se bojí o svou váhu a zatím - ironicky - právě dívky, které si s váhou nedělají takovou hlavu a snídají, váží v průměru méně," dodává Pereira. Podobný výzkum prováděl i tým z University of Cambridge mezi sedmi tisíci lidí středního věku v oblasti Norfolku. I tato studie ukázala, že lidé, kteří pořádně snídali, nejméně přibírali na váze.

Další články z rubriky

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

Dnes | Ať už je vaším cílem zdravější tělo nebo hezčí domov, udělejte si jeden víkend, abyste vylepšila…

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Včera | Kdysi lidé věřili, že dršťky jim dodají odolnost a sílu, a neřešili, jak z nich udělat lahůdku. My…

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Včera | To, že je česnek nejsilnější přírodní antibiotikum, je všeobecně známé. Navíc ale obsahuje…

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

23. 2. | Nejčastěji se myomy objevují po 40. roce, a proto je mnohdy ženy bohužel neřeší. Domnívají se, že…