Lidé s nižšími příjmy se bojí lékařů

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Rakovinou postižení pacienti s nižšími příjmy se cítí být hůře informováni o své nemoci a cítí se méně spokojení, vyplývá z průzkumu amerického lékaře Petera Grimma ze Swedish Medical Center v Seattlu. Podle jeho vyjádření se lidé, mající na výplatní pásce méně než dvacet tisíc dolarů za rok, bojí svého lékaře ptát.

"Bohatší pacient se cítí být pánem situace a nebojí se lékaře na všechno vyptat. Pacient s nižšími příjmy často vůbec o své léčbě nepřemýšlí, a bere to, co je mu nabídnuto. Málokdy se zajímá o jiné alternativy. A to se musí změnit," míní doktor Grimm.

Podle amerických odborníků je problém na obou stranách. Pacienti s nižšími příjmy se lékařů bojí. Mají málo peněz, horší zdravotní pojištění, a proto si myslí, že musí přijmout to, co jim lékař nařídí. Lékaři si zase na druhou stranu zvykli na to, že se pacient ptá. Rádi odpovídají, když se pacient dožaduje více informací, ovšem sami své pacienty k otázkám nevybízejí.
"Je to, myslím, stejné na celém světě. Pacient se lékaře bojí. Jen ti bohatší mají dostatek odvahy," tvrdí doktor Grimm.

Tým lékařů ze Spojených států uskutečnil průzkum mezi svými pacienty postiženými rakovinou prostaty. Více než pětadevadesát procent dotázaných, kteří mají roční příjem vyšší než sto dvacet tisíc dolarů, se cítí být o své nemoci dobře informováno a nemá s léčbou žádné problémy. Stejně spokojených je ale jen devětašedesát procent chudších pacientů. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 1
Je to moc smutné,že i ve zdraví mají přednost peníze. hilarion 1. 11. 2004 | 13:55

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Dnes | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…