Lidé stráví během života více času s chřipkou než se sexem

Lidé stráví během života více času s chřipkou než se sexem

Tři a půl roku - tolik času stráví průměrný člověk v průběhu života chřipkou. Je to více času, než kolik věnujeme sexu. K tomuto závěru došla Britská rada pro hygienu.

Odborníci vycházeli z údajů, které naznačují, že průměrný obyvatel britských ostrovů si třikrát za rok prostoná nachlazení a jednou do roka má chřipku. Nezdá se to až tak moc, ale přesto prostonáme tři a půl roku života. Rada také dospěla k závěru, že v případě běžného nachlazení nebo chřipky většinou není zapotřebí chodit k lékaři.

Není to tak ale vždycky. Jak píše list The Sun, když pět dní berete nějaký prášek na snížení teploty, pijete dost tekutin a přesto se váš stav nelepší, je čas zajít k lékaři. Je totiž možné, že máte nějakou infekci na plicích. V důsledku chřipky či nachlazení můžete také dostat zánět dutin nebo středního ucha. A i to je dobrý důvod k návštěvě u doktora.

Obecné doporučení zůstat v posteli, pokud nutno srážet teplotu a pít dostatek tekutin. To ale platí jen pro jinak zdravé lidi.

Pozor by si měli dát i ti, kteří se nedávno vrátili z tropů. Horečka a další příznaky chřipky v takovém případě totiž mohou být příznakem tropického onemocnění, s kterým se váš organismus bez pomoci jen tak nevyrovná.

Doporučujeme

Články odjinud