Lidský metabolizmus skáče jako kulička pinballu

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Náhodné poletování odražené kuličky, nárazy na překážku a mizení v děrách. Tak nějak se britští odborníci snaží populárně vysvětlit fungování lidského metabolizmu. Dosud se soudilo, že naše trávení je velmi přesně a vysoce regulovaný systém bez výraznějších zvratů a kolísání. Opak je ale pravdou!

Britští vědci lidské trávení dokonce přirovnali ke stolní hře, pinballu, v němž pružinou vymrštěná kulička skáče a proniká různými otvory, čímž soutěžící sbírá body. Její běh v hrací bedně hráč ovlivňuje různými páčkami. Tak je to i se zažíváním.

Odborníci z Imperial College v Londýně se na novém pohledu na lidský metabolizmus shodli i s farmaceuty vyvíjejícími léčiva. Společně začali připravovat studijní a odborné zázemí pro nový vědní obor "matobonomii", zabývající se interakcemi lidského metabolizmu s léky, životním prostředím a střevními bakteriemi.

"Teorie založená na předpokladu, že lidský metabolizmus může fungovat jako pinball, je naprosto fascinující. Vysvětluje také mnohé o vztahu toxických léků a nemocí působících na lidské trávení. Dříve jsme předpokládali, že metabolizmus je ve velké míře vysoce regulovaný. Nyní jsme zjistili opak, což je převratný objev," podotkl profesor Jeremy Nicholson z Imperial College.

Nový model metabolizmu by mohl vysvětlit mnohé účinky běžných léčiv a dokonce způsob rozvoje některých vážných chorob. "Složení střevní mikroflóry, společenství bakterií v našich střevech, je dosud jen velmi slabě probádáno, přestože jsou bakterie pro naše zdraví nezbytné a bez nich bychom okamžitě umřeli. Ve střevě dospělého člověka žije asi sto triliónů bakterií a mikrobů, což představuje desetinásobek počtu buněk, které tvoří lidské tělo. Je to možné proto, že bakteriální buňky jsou mnohem menší než buňky lidské," vysvětlil doktor Ian Wilson, rovněž z Imperial College. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Včera | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…