Lidský metabolizmus skáče jako kulička pinballu

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Náhodné poletování odražené kuličky, nárazy na překážku a mizení v děrách. Tak nějak se britští odborníci snaží populárně vysvětlit fungování lidského metabolizmu. Dosud se soudilo, že naše trávení je velmi přesně a vysoce regulovaný systém bez výraznějších zvratů a kolísání. Opak je ale pravdou!

Britští vědci lidské trávení dokonce přirovnali ke stolní hře, pinballu, v němž pružinou vymrštěná kulička skáče a proniká různými otvory, čímž soutěžící sbírá body. Její běh v hrací bedně hráč ovlivňuje různými páčkami. Tak je to i se zažíváním.

Odborníci z Imperial College v Londýně se na novém pohledu na lidský metabolizmus shodli i s farmaceuty vyvíjejícími léčiva. Společně začali připravovat studijní a odborné zázemí pro nový vědní obor "matobonomii", zabývající se interakcemi lidského metabolizmu s léky, životním prostředím a střevními bakteriemi.

"Teorie založená na předpokladu, že lidský metabolizmus může fungovat jako pinball, je naprosto fascinující. Vysvětluje také mnohé o vztahu toxických léků a nemocí působících na lidské trávení. Dříve jsme předpokládali, že metabolizmus je ve velké míře vysoce regulovaný. Nyní jsme zjistili opak, což je převratný objev," podotkl profesor Jeremy Nicholson z Imperial College.

Nový model metabolizmu by mohl vysvětlit mnohé účinky běžných léčiv a dokonce způsob rozvoje některých vážných chorob. "Složení střevní mikroflóry, společenství bakterií v našich střevech, je dosud jen velmi slabě probádáno, přestože jsou bakterie pro naše zdraví nezbytné a bez nich bychom okamžitě umřeli. Ve střevě dospělého člověka žije asi sto triliónů bakterií a mikrobů, což představuje desetinásobek počtu buněk, které tvoří lidské tělo. Je to možné proto, že bakteriální buňky jsou mnohem menší než buňky lidské," vysvětlil doktor Ian Wilson, rovněž z Imperial College. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…