Lidský mozek dosáhl maximální inteligence

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Nejinteligentnější lidé světa dosahovali IQ 190 až 200. Ale naprostá většina lidí spadá do škály IQ 90 až 120. Podle cambridgeských vědců se tato čísla už nikdy výrazně nezmění.




Mozek totiž dosáhl své maximální kapacity inteligence. Tu totiž ovlivňuje také energetická náročnost mozku a spotřeba kyslíku.

Podle vědců z Cambridgeské univerzity nejsme schopni dodávat mozku víc energie a kyslíku a tudíž lidská inteligence nemůže nadále vzrůstat.

„Dokázali jsme, že mozky musejí spotřebovávat energii, aby fungovaly, a že tyto požadavky jsou dost náročné, aby limitovaly naše výkony a určovaly maximum. Dalekosáhlá schopnost dedukce vyžaduje ohromné množství energie, protože mozek, aby mohl vyhledávat nová spojení, musí neustále dávat do vzájemného vztahu informace z různých zdrojů. Takové energetické požadavky znamenají, že je zde maximální limit pro informace, které můžeme zpracovat,“ tvrdí profesor neurobiologie Simon Laughlin z Cambridgeské univerzity.

Inteligence souvisí s propojováním v mozku. Nejinteligentnější lidé mají tato propojení nejefektivnější a informace v mozku jimi proudí velmi rychle. Ale aby bylo propojení ještě účinnější, vyžadovalo by to mnohem více energie. A fyzické vlastnosti lidského mozku nedovolují dodávání většího množství energie, tudíž lidský mozek nemůže být inteligentnější.






POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!









ČTĚTE TAKÉ: Amy Winehouse zemřela zasnoubená!

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…