Liposukce neřeší rizika nadváhy

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Odstranění podkožního tuku je značně nákladný, nicméně stále častěji užívaný prostředek k vylepšení nechutně zbytnělé postavy. Lékaři však důrazně upozorňují, že liposukce sice přináší kýžený estetický efekt, nicméně v žádném případě neodstraňuje zdravotní rizika spjatá s nadváhou.

"Jde o čistě kosmetický zásah bez jakéhokoli léčebného účinku. Většinou se podaří odstranit všechny tukové buňky z podkoží, ostatní tkáně, jako jsou játra, svaly a srdce, zůstávají v původním stavu," zdůrazňují odborníci z washingtonské lékařské fakulty a vysvětlují, že při liposukci nedochází k nápravě poruch při spalování tuků a cukrů, s nimiž se běžně potýkají lidé s vyšší hmotností a jež nezřídka stojí u zrodu cukrovky.

"Navíc se zvyšuje riziko, že se tito pacienti stanou rezistentní na inzulín, který jen v nedostatečné míře dokáže produkovat jejich organismus," uvedl vedoucí výzkumného týmu Samuel Klein v časopise New England Journal of Medicine.

O tom, že nejde o pouhou teorii, svědčí pečlivé diagnostikování patnácti žen, jež si nechaly odstranit mezi devíti až jedenácti kilogramy tuku z břišní oblasti. Objem jejich pasu přitom přesahoval stovku centimetrů. Vizuálně jim to prospělo, ale hladina krevního cukru, jež u sedmi z nich nasvědčovala pokročilé cukrovce, zůstala nezměněna. U zbylých osmi operace dokonce spustila diabetes typu 2.

Závěr, k němuž odborníci dospěli, je jednoduchý. Pokud chce člověk vypadat k světu, neměl by se uchylovat k chirurgickým zákrokům jako ke spáse, ale omezovat se v jídle a více se pohybovat.

Poněkud jim protiřečí doktorka. Ilka Meierová-Vollrathová z kliniky v německém Lübecku, jež se specializuje na odstraňování podkožního tuku.
"Mnohé ženy si teprve po úspěšné liposukci dokáží najít pozitivní vztah k vlastnímu tělu, což je motivuje k tomu, aby o ně pořádně pečovaly, včetně sportování a zdravé výživy," tvrdí doktorka Ilka Meierová-Vollrathová. (Plus)

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Dnes | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…