Liposukce neřeší rizika nadváhy

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Odstranění podkožního tuku je značně nákladný, nicméně stále častěji užívaný prostředek k vylepšení nechutně zbytnělé postavy. Lékaři však důrazně upozorňují, že liposukce sice přináší kýžený estetický efekt, nicméně v žádném případě neodstraňuje zdravotní rizika spjatá s nadváhou.

"Jde o čistě kosmetický zásah bez jakéhokoli léčebného účinku. Většinou se podaří odstranit všechny tukové buňky z podkoží, ostatní tkáně, jako jsou játra, svaly a srdce, zůstávají v původním stavu," zdůrazňují odborníci z washingtonské lékařské fakulty a vysvětlují, že při liposukci nedochází k nápravě poruch při spalování tuků a cukrů, s nimiž se běžně potýkají lidé s vyšší hmotností a jež nezřídka stojí u zrodu cukrovky.

"Navíc se zvyšuje riziko, že se tito pacienti stanou rezistentní na inzulín, který jen v nedostatečné míře dokáže produkovat jejich organismus," uvedl vedoucí výzkumného týmu Samuel Klein v časopise New England Journal of Medicine.

O tom, že nejde o pouhou teorii, svědčí pečlivé diagnostikování patnácti žen, jež si nechaly odstranit mezi devíti až jedenácti kilogramy tuku z břišní oblasti. Objem jejich pasu přitom přesahoval stovku centimetrů. Vizuálně jim to prospělo, ale hladina krevního cukru, jež u sedmi z nich nasvědčovala pokročilé cukrovce, zůstala nezměněna. U zbylých osmi operace dokonce spustila diabetes typu 2.

Závěr, k němuž odborníci dospěli, je jednoduchý. Pokud chce člověk vypadat k světu, neměl by se uchylovat k chirurgickým zákrokům jako ke spáse, ale omezovat se v jídle a více se pohybovat.

Poněkud jim protiřečí doktorka. Ilka Meierová-Vollrathová z kliniky v německém Lübecku, jež se specializuje na odstraňování podkožního tuku.
"Mnohé ženy si teprve po úspěšné liposukci dokáží najít pozitivní vztah k vlastnímu tělu, což je motivuje k tomu, aby o ně pořádně pečovaly, včetně sportování a zdravé výživy," tvrdí doktorka Ilka Meierová-Vollrathová. (Plus)

Další články z rubriky

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

20. 7. | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

19. 7. | Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k…

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

17. 7. | Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni…