Londýnská umělkyně vyrábí rámečky na fotky z ženských placent

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Pětadvacetiletá Amanda Cottonová vystudovala umělecký design. Dnes se mimo jiné živí výrobou fotorámečků na zakázku. Ženám nabízí originální orámování snímku jejich novorozeného miminka. Vyrábí ho totiž přímo z jejich vlastních placent. Zájemkyně o rámeček tak s tím musejí počítat před porodem a placentu v porodnici zachránit.

Londýnská umělkyně vyrábí rámečky na fotky z ženských placent

Amanda placentu uvaří, vysuší, rozbije na kousky a smíchá s pryskyřicí. Hmotu pak nalije do formy a po tvrdnutí rámeček začistí a vyleští. Výsledek vypadá jako rámeček z mramoru. O nápad londýnské výtvarnice začíná být mezi britskými páry zájem.

„Mám mnoho pozitivních zpětných vazeb od matek a nastávajících tatínků a už mám několik klientů,“ tvrdí Cottonová, absolventka University of Brighton, v rozhovoru pro list Daily Mail.

Deník vyzpovídal také těhotnou Ulriku Jarlovou, která si hodlá po porodu placentu schovat kvůli rámečku. Druhá dcera se jí má narodit kolem Vánoc.

„Dokážu pochopit, že to některým lidem může připadat trochu odporné, ale mně se na tom zalíbilo to, že využijeme materiál, který je považován za odpad… Dokončila jsem magisterský obor v trvale udržitelném designu na University of Brighton před pár lety, takže tato témata jsou blízká mému srdci. Musíme začít totiž nad odpadem uvažovat ve zcela novém světle, jako nad surovinou, která má velký potenciál,“ míní Jarlová.

Sama má kamarádky, které si placentu nechaly proměnit v potravinové doplňky, aby nepřišly po porodu o energii.

„Já jsem si zvolila placentu, protože za studií na Brightonu jsem žila s porodní asistentkou a během jejího studia začalo být jasné, že se placentě věnuje málo pozornosti, ačkoli je to můstek mezi matkou a dítětem v těhotenství… Má práce má poukázat na to, že naše neuvěřitelné tělo vytváří materiály, které milujeme a pečujeme o ně, ale jakmile jsou z našeho těla odstraněny, tak je odmítáme a cítíme k nim odpor,“ dodává Cottonová.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Včera | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…