Málo se očkujeme proti klíšťové encefalitidě

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

Jak si stojí regiony v proočkovanosti proti klíšťové encefalitidě? Proč je každým rokem nakaženo mnoho jedinců touto zákeřnou nemocí?

Odpověď je velmi jednoduchá. Stále více lidí tráví volný čas v přírodě a endemické oblasti se rozšiřují. Spousta lidí však onemocnění klíšťovou encefalitidou stále podceňuje a nenechá se proti ní očkovat. Přitom na tuto nemoc neexistuje lék. Jednoduše řečeno, kdo se nakazí, už nikdy nemusí být vyléčen.

Nízká proočkovanost
Proočkovanost v rámci České republiky je ve srovnání s ostatními vyspělými státy Evropy, kde je vysoké riziko nakažení klíšťovou encefalitidou, opravdu nízká. Od roku 2005 má pouze mírně vzestupnou tendenci a v roce 2007 dosáhla pouhých 16 %. Např. v sousedním Rakousku dosáhla úctyhodných 88 %.

V regionálním pohledu jsou přímo alarmující údaje z oblasti východních Čech, jižní a severní Moravy, kde se pročkovanost pohybuje mezi 12 a 13 %. Přitom riziko možné nákazy je zde velmi vysoké. Největší proočkovanost je v jižních Čechách (29 %) a Praze (27 %).

Příčinou tohoto jevu je především nezodpovědný přístup obyvatelstva k prevenci onemocnění klíšťovou encefalitidou. K nízké proočkovanosti také přispívá domněnka lidí, že se nemohou nakazit, nebo že jsou imunní, protože měli mnoho klíšťat. Tyto představy jsou mylné. Přitom právě podcenění situace je v tomto směru klíčové. Zcela banální procedura očkování může ve srovnání s riziky, které onemocněním pacientům hrozí, předejít mnoha starostem.

Z pohledu věkové struktury obyvatelstva je situace v proočkovanosti lepší u dětí a obyvatelstva do 19. roku života. Mnohem horší je situace u nejvíce ohrožené skupiny lidí v produktivním věku a u lidí v důchodovém věku. Průběh nemoci je s rostoucím věkem daleko horší a právě starší obyvatelé očkování zcela ignorují. Proočkovanost věkové skupiny lidí mezi 40 a 70 roky kolísá mezi 10 a 13 %.

Zdroj: Hauska & Partner

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Dnes | Někdy stačí našlehat bílky, jindy použijeme kvasnice, pak také můžeme sáhnout při pečení po…

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

24. 7. | Mít zářivě bílé zuby je dnes pomalu už nutnost. Všechny ty herečky a celebrity, dnes už ale i…

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

24. 7. | Lívance s čerstvým ovocem se smetanou patří tak neodmyslitelně k létu a k prázdninám na chalupě…

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…