Málo se očkujeme proti klíšťové encefalitidě

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

Jak si stojí regiony v proočkovanosti proti klíšťové encefalitidě? Proč je každým rokem nakaženo mnoho jedinců touto zákeřnou nemocí?

Odpověď je velmi jednoduchá. Stále více lidí tráví volný čas v přírodě a endemické oblasti se rozšiřují. Spousta lidí však onemocnění klíšťovou encefalitidou stále podceňuje a nenechá se proti ní očkovat. Přitom na tuto nemoc neexistuje lék. Jednoduše řečeno, kdo se nakazí, už nikdy nemusí být vyléčen.

Nízká proočkovanost
Proočkovanost v rámci České republiky je ve srovnání s ostatními vyspělými státy Evropy, kde je vysoké riziko nakažení klíšťovou encefalitidou, opravdu nízká. Od roku 2005 má pouze mírně vzestupnou tendenci a v roce 2007 dosáhla pouhých 16 %. Např. v sousedním Rakousku dosáhla úctyhodných 88 %.

V regionálním pohledu jsou přímo alarmující údaje z oblasti východních Čech, jižní a severní Moravy, kde se pročkovanost pohybuje mezi 12 a 13 %. Přitom riziko možné nákazy je zde velmi vysoké. Největší proočkovanost je v jižních Čechách (29 %) a Praze (27 %).

Příčinou tohoto jevu je především nezodpovědný přístup obyvatelstva k prevenci onemocnění klíšťovou encefalitidou. K nízké proočkovanosti také přispívá domněnka lidí, že se nemohou nakazit, nebo že jsou imunní, protože měli mnoho klíšťat. Tyto představy jsou mylné. Přitom právě podcenění situace je v tomto směru klíčové. Zcela banální procedura očkování může ve srovnání s riziky, které onemocněním pacientům hrozí, předejít mnoha starostem.

Z pohledu věkové struktury obyvatelstva je situace v proočkovanosti lepší u dětí a obyvatelstva do 19. roku života. Mnohem horší je situace u nejvíce ohrožené skupiny lidí v produktivním věku a u lidí v důchodovém věku. Průběh nemoci je s rostoucím věkem daleko horší a právě starší obyvatelé očkování zcela ignorují. Proočkovanost věkové skupiny lidí mezi 40 a 70 roky kolísá mezi 10 a 13 %.

Zdroj: Hauska & Partner

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Dnes | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Dnes | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…