Málo se očkujeme proti klíšťové encefalitidě

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

Jak si stojí regiony v proočkovanosti proti klíšťové encefalitidě? Proč je každým rokem nakaženo mnoho jedinců touto zákeřnou nemocí?

Odpověď je velmi jednoduchá. Stále více lidí tráví volný čas v přírodě a endemické oblasti se rozšiřují. Spousta lidí však onemocnění klíšťovou encefalitidou stále podceňuje a nenechá se proti ní očkovat. Přitom na tuto nemoc neexistuje lék. Jednoduše řečeno, kdo se nakazí, už nikdy nemusí být vyléčen.

Nízká proočkovanost
Proočkovanost v rámci České republiky je ve srovnání s ostatními vyspělými státy Evropy, kde je vysoké riziko nakažení klíšťovou encefalitidou, opravdu nízká. Od roku 2005 má pouze mírně vzestupnou tendenci a v roce 2007 dosáhla pouhých 16 %. Např. v sousedním Rakousku dosáhla úctyhodných 88 %.

V regionálním pohledu jsou přímo alarmující údaje z oblasti východních Čech, jižní a severní Moravy, kde se pročkovanost pohybuje mezi 12 a 13 %. Přitom riziko možné nákazy je zde velmi vysoké. Největší proočkovanost je v jižních Čechách (29 %) a Praze (27 %).

Příčinou tohoto jevu je především nezodpovědný přístup obyvatelstva k prevenci onemocnění klíšťovou encefalitidou. K nízké proočkovanosti také přispívá domněnka lidí, že se nemohou nakazit, nebo že jsou imunní, protože měli mnoho klíšťat. Tyto představy jsou mylné. Přitom právě podcenění situace je v tomto směru klíčové. Zcela banální procedura očkování může ve srovnání s riziky, které onemocněním pacientům hrozí, předejít mnoha starostem.

Z pohledu věkové struktury obyvatelstva je situace v proočkovanosti lepší u dětí a obyvatelstva do 19. roku života. Mnohem horší je situace u nejvíce ohrožené skupiny lidí v produktivním věku a u lidí v důchodovém věku. Průběh nemoci je s rostoucím věkem daleko horší a právě starší obyvatelé očkování zcela ignorují. Proočkovanost věkové skupiny lidí mezi 40 a 70 roky kolísá mezi 10 a 13 %.

Zdroj: Hauska & Partner

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Včera | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Včera | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…