Málo světla zvyšuje chuň k jídlu

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Nedostatek světla vytváří ty nejlepší podmínky pro obžerství. K tomuto závěru došel Joseph Kasof z kalifornské univerzity v Irvine, který v souvislosti s přejídáním zkoumal se svým týmem přes čtyři stovky studentů.

Málo světla zvyšuje chuň k jídlu



Nedostatek světla vytváří ty nejlepší podmínky pro obžerství. K tomuto závěru
došel Joseph Kasof z kalifornské univerzity v Irvine, který v souvislosti
s přejídáním zkoumal se svým týmem přes čtyři stovky studentů. Ukázalo se,
že při špatném osvětlení jsou příznaky bulimie (chorobně zvýšené chuti k
jídlu) častější u těch, kdo někdy drželi jakoukoliv dietu, než u milovníků
jídla, kteří si nic neodepírali.



Vědci navíc zjistili, že studenti � otesánci se vrhali ve tmě na jídlo
častěji než umírnění jedlíci. Vedoucí výzkumného týmu Joseph Kasof zjistil,
že bulimické sklony mají častěji �sovy� � lidé kteří preferují večerní či
noční způsob života a na dennímu světle se příliš nevystavují.



Jen v USA je podle údajů Národní asociace poruch ve stravování více
než deset milionů žen ve školním a studentském věku, které trpí nadměrnou
chutí k jídlu. Muži jsou, jak se zdá, v jídle přece jen střídmější. Bulimickými
sklony trpí �pouze� jeden milion Američanů. Téměř padesát procent Američanek
však drží dietu, zatímco muži regulují své chutě pouze z pětadvaceti procent.
A pouze pět procent si pravidelně udržuje váhu cvičením či jiným druhem pohybu.


Výzkum Josepha Kasofa a jeho týmu byl nedávno zveřejněn v posledním
čísle odborného časopisu Personality and Individual Differences a podle názoru
některých lékařů může pomoci vědcům najít efektivnější metody pro souboj
s bulimií.(Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…