Mandle snižují hladinu nebezpečného cholesterolu

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Mandle se používají v české kuchyni od pradávna. Poslední studie dokazují, že jsou velmi zdravé, neboť oleje a další látky v nich obsažené dokáží výrazně snížit hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi člověka a navíc obsahují další řadu vitaminů, které tělu prospívají.

Nejdůležitější z nich jsou antioxidanty, které pomáhají tělu zbavit se volných radikálů působících v buňkách a tkáních velkou neplechu. Volné radikály dokáží podnítit vznik rakoviny nebo poškodit cévy a srdce. Antioxidanty z mandlí jim v tom mohou zabránit. Podle nového výzkumu dokáží mandle snížit i riziko vzniku Alzheimerovy choroby a diabetu.

A tak přestože nebývají ořechy pro vysoký obsah tuků příliš doporučovány, mandle by měly být součástí jídelníčku zdravého člověka.

Mandloň pochází z Asie a patří mezi nejstarší šlechtěné a pěstované stromy na světě. Jádra peckovic mandloně se používají v kuchyni téměř po celém světě, zvláště při přípravě moučníků a dezertů. Jádra obsahují hodně tuku a jsou tudíž dost kalorická.

V minulosti jejich konzumace nebyla dietology příliš schvalována, podle nových závěrů však mandle obsahují řadu cenných látek a jejich umírněné pojídání může být pro člověka prospěšné. V jádrech mandloně je vedle rostlinných olejů také hodně bílkovin, vlákniny, vápníku, hořčíku, draslíku, zinku, selenu, mědi, fosforu, vitaminu E, vitaminů skupiny B (biotinu, riboflavinu, niacinu), kyseliny listové, železa, antioxidantů a barviv. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

6 večerních rituálů, které vám pomůžou hubnout

6 večerních rituálů, které vám pomůžou hubnout

18. 2. | Co kdybyste mohla hubnout jen díky tomu, že změníte svoje večerní rituály? Zní to až moc jednoduše,…

Pozor! Jak poznáte, že má někdo z vašich blízkých Alzheimera?

Pozor! Jak poznáte, že má někdo z vašich blízkých Alzheimera?

16. 2. | 1 | Dodnes nevíme proč, ale Alhzeimerova choroba postihuje hlavně ženy. Možná proto, že jsou obecně…

Nejlepší rybí obědy: Fish&chips i ryba na fenyklu

Nejlepší rybí obědy: Fish&chips i ryba na fenyklu

15. 2. | Naučte se jíst zdravé rybí maso, ať už v odlehčené podobě na fenyklu a grapefruitu nebo v podobě…

Problémy v přechodu: Zastavte je bez chemie

Problémy v přechodu: Zastavte je bez chemie

14. 2. | Žen v období menopauzy je v Čechách v tuto chvíli tři čtvrtě milionu, půl milionu má potíže a…