Mandle snižují hladinu nebezpečného cholesterolu

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Mandle se používají v české kuchyni od pradávna. Poslední studie dokazují, že jsou velmi zdravé, neboť oleje a další látky v nich obsažené dokáží výrazně snížit hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi člověka a navíc obsahují další řadu vitaminů, které tělu prospívají.

Nejdůležitější z nich jsou antioxidanty, které pomáhají tělu zbavit se volných radikálů působících v buňkách a tkáních velkou neplechu. Volné radikály dokáží podnítit vznik rakoviny nebo poškodit cévy a srdce. Antioxidanty z mandlí jim v tom mohou zabránit. Podle nového výzkumu dokáží mandle snížit i riziko vzniku Alzheimerovy choroby a diabetu.

A tak přestože nebývají ořechy pro vysoký obsah tuků příliš doporučovány, mandle by měly být součástí jídelníčku zdravého člověka.

Mandloň pochází z Asie a patří mezi nejstarší šlechtěné a pěstované stromy na světě. Jádra peckovic mandloně se používají v kuchyni téměř po celém světě, zvláště při přípravě moučníků a dezertů. Jádra obsahují hodně tuku a jsou tudíž dost kalorická.

V minulosti jejich konzumace nebyla dietology příliš schvalována, podle nových závěrů však mandle obsahují řadu cenných látek a jejich umírněné pojídání může být pro člověka prospěšné. V jádrech mandloně je vedle rostlinných olejů také hodně bílkovin, vlákniny, vápníku, hořčíku, draslíku, zinku, selenu, mědi, fosforu, vitaminu E, vitaminů skupiny B (biotinu, riboflavinu, niacinu), kyseliny listové, železa, antioxidantů a barviv. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Máte antibiotika? Zvolte vhodnou stravu, abyste si neuškodila

Máte antibiotika? Zvolte vhodnou stravu, abyste si neuškodila

Dnes | Když už nemoc postoupí tak, že pomohou jen antibiotika, nemá smysl se bránit. Léky vás sice zbaví…

Jak upéct skvělou domácí vánočku. Zkuste recept našich babiček

Jak upéct skvělou domácí vánočku. Zkuste recept našich babiček

15. 12. | Na první pohled je pečení vánočky složitá záležitost, které se nejeden začátečník zalekne. Když ale…

Co jste nevěděli o virózách: 10 základních informací

Co jste nevěděli o virózách: 10 základních informací

14. 12. | 3 | Opakuje se to každý rok a všichni to dobře známe. Náhle nás přepadne teplota, bolest svalů,…

6 nejlepších kuchařek, které chcete najít pod stromečkem na Vánoce 2017

6 nejlepších kuchařek, které chcete najít pod stromečkem na Vánoce 2017

13. 12. | Pokud rádi vaříte, kuchařek není nikdy dost. Přinášíme vám šest kousků, které udělají radost…