Mangovník přeje euthanazii

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Značné popularitě mezi těmi, kteří se kvůli nevyléčitelné chorobě či z jiných důvodů rozhodli opustit svět, se v Indii těší mangovníku příbuzný strom Cerbera manghas.

"Pomocí rostlinného jedu obsaženého v jeho plodech oficiálně ukončilo život v letech 1989 až 1999 jen ve spolkovém státě Kerala 537 osob," uvádí magazín New Scientist.

Skutečný počet obětí rostlinného jedu cerberinu je však podle Yvana Gaillarda, vedoucího francouzsko-indického týmu biologů, zkoumajících jeho účinky, daleko vyšší. Jeho požití totiž způsobuje zástavu srdce.
"V mnoha asijských, ale i jiných zemích zatím není medicína tak vyspělá, aby dokázala prokázat, že k zástavě srdce došlo dobrovolným požitím cerberinu, nebo v důsledku travičství," vysvětlují experti.

Už proto je oblíbený u lidí trpících nevyléčitelnými chorobami, u lékařů praktikujících euthanazii ve snaze zkrátit utrpení smrtelně nemocných pacientů, a příležitostně také u vrahů s medicínskými znalostmi.

Kandidáti dobrovolné smrti smíchají šťávu z jeho plodů s cukrem, aby přehlušili její natrpklou chuť a pak ji konzumují. Traviči ji zase přimíchávají do ostře kořeněných pokrmů. K smrti dochází tři až šest hodin po požití. Ze tří čtvrtin volí tento způsob odchodu ze světa ženy. Přítomnost cerberinu v organismu lze zjistit pouze vyšetřením ostatků pomocí chromatografie a spektrometrické analýzy.
"Podle našich znalostí neexistuje ve světě žádná jiná rostlina, která by byla tak oblíbená u sebevrahů," tvrdí Yvan Gaillard.

Mangovníku příbuzný strom Cerbera manghas z čeledi ledvinovníkovitých roste ve vlhkých oblastech Indie, Barmy, Kambodže, Vietnamu a Srí Lanky. Dorůstá až do výše patnácti metrů. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Včera | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…